Аномалиите, свързани с омикрон, започват с името му. На 26

...
Аномалиите, свързани с омикрон, започват с името му. На 26
Коментари Харесай

Загадъчният омикрон

Аномалиите, свързани с омикрон, стартират с името му. На 26 ноември Световната здравна организация (СЗО) класифицира новооткрития вид на ковид като подобен с изключително значение и го кръсти омикрон. Името е определено в сходство със стандарта за потребление на гръцки букви за другите разновидности. Но СЗО този път пропуща две букви след последния вид мю. Говорител на организацията съобщи пред New York Times, че буквата ню е пропусната, тъй като елементарно да се бърка с британската дума за " нов ". А кси не е употребена, тъй като е постоянно срещано фамилно име - да вземем за пример на китайския ръководител Си Дзинпин. По рекомендации на организацията при заболявания се заобикалят имена, които могат да звучат обидно на културна, етническа и друга основа.

Омикрон е разпознат за първи път от учени в Южна Африка, които оповестяват откритието си на СЗО на 24 ноември. Анализираните проби са от средата на ноември, миг, в който инфекциите в страната са на най-ниското си равнище след началото на пандемията.

Вариантът се характеризира с извънредно огромен брой разновидности - над 30 в шипчестия протеин, който е значим за влизане на вируса в човешките кафези и различаване от антителата на човешката имунна система. Някои от тези разновидности са следени при други разновидности, а други са нови. " Функцията на доста от разновидностите е незнайна, няколко са на непредвидени места ", споделя Стойно Стойнов, доцент в института по молекулярна биология на Българска академия на науките.

Все още не е прочут и произходът на омикрон. Щамът може да е зародил, като се е развъждал известно време в популацията, без да бъде открит от анализиращите лаборатории - относително по-малко евентуално е това да се е случило в Южна Африка, която има доста мощни проучвания и инфраструктура в региона на инфекциозните заболявания като резултат на битката с епидемията от СПИН, споделя Стойнов, който изследва по какъв начин вирусът влиза в човешките кафези. Или пък доста от разновидностите може да са зародили при един пациент, в който вирусът се е възпроизвеждал дълго време, какъвто може да бъде казусът при хора със слаб имунитет.
Реклама Най-важните въпроси
В момента още не е ясно по какъв начин работят разновидностите. Има три резултата, които са изключително значими и които сега се изследват: дали разновидността на вируса е по-заразен, дали е по-малко или повече гибелен и дали по-трудно се разпознава от антителата, т.е. дали естественият или ваксинацонният имунитет ще са по-нискоефективни против него. Но защото тези изследвания лишават време, а разновидността е открит в относително по-слабо публикувана фаза спрямо по-ранните разновидности, ще са нужни няколко седмици, с цел да има повече изясненост. Има обаче тревожни признаци, които накараха южноафриканските учени и СЗО да сигнализират света за разновидността.

Някои от разновидностите могат да създадат вируса по-заразен. Това е евентуално най значимата от незнайните към омикрон, защото тя дефинира дали разновидността може да се популяризира в международен мащаб и да стане преобладаващ, както да вземем за пример разновидността алфа, който беше по-преносим от истинския вариант, а по-късно делта, който пък беше по-преносим и от алфа. Варианти като бета и гама, от друга стана, останаха до в този момент незначителни в международен мащаб, защото са по малко по-преносими от делта.

От Южна Африка идват знаци за по-висока инфекциозност на разновидността . Случаите са почнали да се усилват мощно през последните дни в провинцията Хаутенг, в която се намира Йоханесбург и с която са свързани първо откритите случаи от омикрон. Вариантът би могъл да има роля за това, само че част от резултата може да се дължи и на премахването на рестриктивните мерки там в края на септември. Има и признаци, че омикрон се популяризира по-бързо от делта в района, само че защото общият брой на случаите е невисок, това може да се дължи частично и на инцидентни резултати.

Ако се окаже, че омикрон е по-заразен от делта и заеме мястото му като световно преобладаващ вид, огромно значение ще имат и другите му свойства. По-голямата инфекциозност сама по себе си може да води до по-високи талази на инфекциите и да прави по-трудно ограничението и управлението на вируса посредством понижаване на контактите. Ефектът на разновидността също така зависи и главно от това дали той води до по-тежко или - в най-хубавия случай - до по-леко протичане на болестта. Има първи наблюдения, че случаите в Южна Африка са най-вече леки . Дали обаче омикрон е повече или по-малко гибелен от делта изисква сложен разбор, който евентуално ще отнеме седмици.
Реклама
Друг въпрос е по какъв начин разновидностите му могат да въздействат на отбраната на имунната ни система. Големият брой разновидности прави евентуално антителата, получени от имунизация или предходна зараза и ориентирани най-вече против други разновидности, да работят по-слабо против омикрон. Но какъв брой огромен е този резултат е към момента рано да се каже. Главният изпълнителен шеф на Moderna Стефан Банцел съобщи в изявление за Financial Times, че чака значително понижаване на резултата от имунизациите, до момента в който Угур Сахин от BionTech споделя пред Reuters, че чака имунизациите да не престават да са ефикасни против тежко протичане на заболяването, което съгласно него значи потребност от болнично лекуване.
Нужно е малко време, с цел да научим повече
Лабораторните проучвания, проверяващи какъв брой добре антителата се прицелват в омикрон, могат да дадат резултати бързо. Други елементи на имунната система като Т-клетки и Б-клетки обаче са по-трудни за премерване, само че нормално обезпечават по-универсална и по-дълготрайна отбрана от самите антитела. Поради това за изследванията, описващи цялостния имунен отговор в действителни условия, би трябвало повече време. Това важи и за изследвания по въпроса дали е по-вероятно омикрон да заразява хора, които са минали зараза с други разновидности. Това наподобява допустимо, като се има поради броят на разновидностите, само че степента е несигурна.

Компаниите към този момент работят по адаптирането на своите ваксини, с цел да бъдат по-добре ориентирани към омикрон, в случай че се окаже нужно. Ще минат обаче месеци, преди такива ваксини да бъдат пуснати на пазара. Все още да вземем за пример на пазара няма ваксина, характерна за делта.

Многото разновидности също по този начин вършат евентуално някои медикаменти с антитела, употребявани против тежки болести, да изгубят успеваемостта си. Директорът на компанията Regeneron споделя в изявление за CNBC, че чака нейният коктейл от антитела - употребен от Доналд Тръмп по време на заразяването му - да губи част от успеваемост против разновидността.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Данъци и обезпечаване 3 Вечерни вести 1 Свят 2 Данъци и обезпечаване 3 Вечерни вести 1 Данъци и обезпечаване 2 Политика 3 Неща Реклама
За тестванията има по огромна изясненост. СЗО споделя, че сега се организират изследвания, с цел да се дефинира дали разновидността има някакво влияние върху бързите антигенни проби. Първите резултати демонстрират, че най-малко някои от тях не престават да работят . PCR тестванията не престават да откриват разновидността , споделя СЗО. Те даже оферират къси указания за разграничение на омикрон от делта.

Обикновено методът, по който може да се разпознава сигурно вид, е секвенирането - разчитането на генетичния код на вируса писмен знак по писмен знак. Но секвениране се прави единствено на дребна част от оценените проби. Омикрон обаче включва разновидност, позната от алфа, която кара някои PCR проби да демонстрират друг сигнал от този на делта. Насочването на секвенирането единствено към такива проби може да форсира откриването.

В момента това се прави в разнообразни страни, с цел да се откри дали омикрон към този момент участва там и от какъв брой време. Това също може да подскаже до каква степен той е трансмисивен, дали участва отдавна и се развива постепенно, или се е появил неотдавна и пораства бързо. Нигерия е разкрила разновидността в проба от октомври. В Холандия е открит в проба от 19 ноември. Идентифицирането му в доста страни би могло също по този начин да помогне за унищожаване на възбраните за пътешестване против Южна Африка и нейните съседи, наложени от доста страни и подложени на критика от СЗО. В неприятния случай обаче могат да дойдат нови забрани към повече страни.

В България също се търси разновидността. Националният център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) моли лабораториите да им изпратят проби, които се окажат подозрителни при PCR тестването. В момента такава проба не е открита, сподели директорката му Ива Христова. Дали разновидността е към този момент тук също не е ясно. " Вероятно още не е навлязъл, само че това неизбежно ще се случи и евентуално ще е скоро ", счита Христова. " Този вид евентуално към този момент е у нас, само че ще отнеме време да се потвърди ", споделя и Нина Янчева, началник на Катедрата по инфекциозни заболявания в Медицинския университет в София.
Бюлетин Covid 19
Научавайте най-важното, без ненужна страст и звук. Обобщение на информацията и най-важното, което визира средата, бизнеса и вашите пари.
Вашият email Записване
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Коронавирус
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР