Анна Стойкова е общински съветник от ГЕРБ-СДС, по образование инженер-химик.

...
Анна Стойкова е общински съветник от ГЕРБ-СДС, по образование инженер-химик.
Коментари Харесай

София е първата предоставяща достъпност на глухите и сляпо-глухите хора

Анна Стойкова е общински консултант от ГЕРБ-СДС, по обучение инженер-химик. Като общински консултант има три мандата. Стойкова е Заместник-председате на комисията по опазане на околната среда, земеделие и гори, член на тази по устройство на територията, архитектура и жилищна политика, както и член на комисията за децата, младежда и спорта.  

Г- жо Стойкова,първата графа, ориентирана към глухи и сляпо-глухи хора е към този момент факт! Разкажети ни малко повече.

Столичната община е първата с осъществена Рубрика за глухи и сляпо- глухи жители в резултат на  пилотните действия, които се извършват по Решениие на Столичен общински съвет(СОС).

Тя е обозначена с различим за глухите хора знак, намиращ се в горния десен ъгъл на електронния портал на Столична община. 

Същата съдържа информация в три посоки на Следствен отдел към окръжна прокуратура - обществени действия, превоз и спорт, показана посредством видеа на български жестов език(БЖЕ).

Рубриката ще бъде поетапно надграждана с информация във всички посоки на Следствен отдел към окръжна прокуратура и при нужда навреме обновена. 

Надявам се, че ще бъдем оптимално потребни за хората от глухата общественост в нашия град.

Разбира се ще разчитаме на противоположна връзка от тях посредством организациите на и за глухите хора с цел да разширяваме Рубриката съгласно техните потребности.

Има ли доста организации в София, които се занимават с тематики, свързани с глухата общественост?

През месец март 2021г. реализирах първата среща в Следствен отдел към окръжна прокуратура с представители на две такива организации, на която участва и г-а Фандъкова.Тогава разбрах, че на територията на София работят над двайсет такива организации, част от които са работили интензивно при приемане на Закона за българския жестов език( ЗБЖЕ) в Народното събрание(НС).

В рамките на два- три месеца съумях да се срещна с представители на множеството от тях, при които срещи начертахме главните стъпки за използване на ЗБЖЕ в Следствен отдел към окръжна прокуратура.Така стартира всичко и аз поех координацията по тематиката.

Какво значи да приложите Закона за българския жестов език в Столична община?

Припомням, че неотдавна в СОС приехме План за деяние по отношение на използване на  ЗБЖЕ и до края на годината ще имаме досегаемост при административното обслужване в Следствен отдел към окръжна прокуратура на глухи и сляпо- глухи жители.Това е една от главните цели на този закон.

Плана за деяние се изготви на база на Мерки и действия, признати в Консултативния съвет(КС), на който бях ръководител и в който участваха представители на всички заинтригувани страни- столична администрация,районни кметове, общински съветници и четирима глухи консултанти, определени на конкурсен принцип.

Именно глухите консултанти са нашия поръчител, че взехме верни и съответни решения.Работата в Конституционен съд беше доста интензивна и ползотворна, като в това време провеждахме и спомагателни работни срещи с по- огромно наличие на представители на глухата общественост за да ги срещаме с настоящата ни работа.

Хубавото е, че получавахме огромна поддръжка и подпомагане от всички тях и изградихме чудесни партньорски взаимоотношения.

Какви са главните действия посредством които Следствен отдел към окръжна прокуратура ще обезпечи досегаемост на глухите и сляпо- глухи жители?

Обобщените ограничения и действия, които приехме в Конституционен съд и които ще се изпълнят в Плана за деяние са в три посоки:

- обслужване на място на глухите и сляпо- глухи жители посредством тристранна онлай връзка сред глухия консуматор, админа на гише и жестов преводач.

За задачата във всяко звено на Следствен отдел към окръжна прокуратура ще има механически обезпечено и разпознаваемо за глухите хора гише, обозначено със специфичен знак.

-осъществяване на информационни образования по отношение на живота, културата и идентичността на глухите хора, ориентирана към столичната администрация за по- положителното им обслужване.

-достъпност на електронния портал на Следствен отдел към окръжна прокуратура, създавайки Рубрика с видеа на български жестов език(БЖЕ), садържащи информация по посоки.

Закона за българския жестов език е признат на 26.01.2021г. от 44-то Народно заседание и съгласно него до края на 2022г. всички институции на национално и локално равнище би трябвало да подсигурят досегаемост при административното обслужване на глухи и сляпо-глухи лица.

За мен като общински консултант бе голяма чест и отговорност да съгласувам тематиката по използване на ЗБЖЕ в Следствен отдел към окръжна прокуратура и тя се трансформира в моя персонална идея!

Какво следва от тук нататък?

Столичната община към този момент работи по осъществяване на Плана за деяние по отношение на използване на ЗБЖЕ.

Междувременно приготвяме две забавни събития в партньорство с НПО-а за и на глухите хора по случай Международната седмица на глухите хора, която тази година стартира на 19-и септември.

Плануваме да проведем Кръгла маса, на която да поканим представители на локалната власт на няколко по- огромни града, с цел да предадем нашия опит и да спомогнем за реализирането на досегаемост за глухите хора и по другите общини, както и фото-изложба, с която да представим достъпността, която Следствен отдел към окръжна прокуратура обезпечава за глухата общественост изпълнявайки закона.Във фотоизложбата ще бъдат показани и планове на организациите, свързани с БЖЕ.Тя ще бъде разполагаем на жителите по време на Международната седмица на глухите хора на 28-те пана в Градската градина( пред Народния театър).

Изключително задоволство за мен е да съгласувам развой, обвързван с използването на един нов закон, касаещ общественост, която има право да взе участие пълноценно и равнопоставено в живота на нашия град.

В процеса на тази съгласуваност открих изключителни хора, представители на глухата общественост, които могат да разчитат на моята поддръжка и за в бъдеще.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР