Анна Димитрова, председател на Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ) -

...
Анна Димитрова, председател на Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ) -
Коментари Харесай

Новият регламент ще произведе още сив сектор

Анна Димитрова, ръководител на Национално съдружие недвижими парцели (НСНИ) - Пловдив 

Анна Димитрова е новият остарял ръководител на Национално съдружие недвижими парцели (НСНИ) - Пловдив  от 2008 година Два мандата е член на УС на НСНИ, а от 2018 година още веднъж е председател  на РУС-Пловдив.  

Ръководи една от водещите организации за парцели в града - „ Омега - А ”.

Национално съдружие недвижими парцели (НСНИ) сплотява брокери и сътрудници за недвижими парцели, които желаят да упражняват по законен и професионален метод своята специалност. НСНИ съставлява техните ползи пред обществото, институциите, потребителите и сектора.

Общият правилник за отбрана на данните на Европейски Съюз, или EU General Data Protection Regulation (GDPR), влиза в действие от 25 май 2018 година Той касае в огромна степен работата на организациите за парцели. Какви са терзанията Ви от въвеждането на новата инструкция?

- Тази тематика беше една от главните на извършения в Пловдив Дискусионен конгрес „ Информирани за новото в недвижимите парцели “, проведен от Национално съдружие недвижими парцели.

Няма да има бизнес, който да не би трябвало да вкарва новите правила от Регламента. Почти няма компании, които да съществуват без култивиране на персонални данни, даже единствено данни на чиновниците им. Голям е обсегът от информация, която може да бъде дефинирана като персонални данни, да поясня - всяка една информация, която се отнася до физическо лице и дава опция то да бъде разпознато, съставлява персонални данни. За да бъде законосъобразна, обработката на персонални данни би трябвало да се прави с експлицитното единодушие на субекта, обещано за съответна цел и период, под формата на декларация, като то може да бъде оттеглено когато и да е.

Въвеждането на общия правилник за отбрана на персоналните данни вменява нови отговорности на админите и обработващите данни. Основните съставляват обвързване за отчетност, обвързване за правене на оценка за влияние на риска при обработка на персонални данни, обвързване за запазване на записи, обвързване във връзка с обезпечаването на явен проект за възобновяване и други. Искам да поясня, че задължението за регистрация пред Комисията за отбрана на персонални данни-надзорен орган отпада от 21 май 2018 година То е сменено със обвързване на админа да подсигури писмено разписване на процесите и процедурите за обработка на персонални данни и да е подготвен да ги регистрира във всеки един миг при инспекция.

Страховете на сътрудниците ви са, че това ще редуцира броя на организациите и по-малките даже ще затворят. Какви са плюсовете и минусите от новата инструкция?

- Предполагам, че терзанията са за всички, само че съгласно мен в нашия бизнес този развой ще предизвика разширение на сивия бранш. За сметка на тези, които са заявили бизнеса си и са разпознаваеми в пространството като експерти, т.е. хората, които ползват умения, познания, етични правила и оферират доста добра услуга. При обичайно добър пазар, какъвто е пазарът на парцели сега, постоянно настава безпорядък. Той се отнася за нашата бизнес среда и не е допустимо да бъде овладян. Няма механизми и принадлежности, които да бъдат употребявани против неприятните практики, неточните брокери и подправените разгласи. Това е и повода да има отрицателно отношение от страна на потребителите на такава услуга по отношение на сектора.

И тук ми позволете да употребявам вашата медия, с цел да предизвиквам потребителя да направи своя осведомен избор - да се довери на способен съветник и да не дава персоналните си данни на непроверени компании.

Пловдив употребява преимуществата на своите стопански зони, а те движат интереса на купувачи и наематели на парцели. Възможно ли е в тези местоположения, с изключение на да развиваме стопанска система, да строим и жилищни комплекси? Т.е. хората да живеят там, където работят?

- Безспорно Пловдив и районът се утвърдиха като най-бързо разрастващата се област в България както в стопански, по този начин и в обществен проект. Значителните вложения, които се осъществиха, а и идните трансформират региона в привлекателен център за бизнес, за удобен живот и като атрактивна туристическа дестинация. Закономерно е при съществуване на такива предпоставки да виждаме динамичен пазар на парцели.

За Пловдив се регистрира годишен растеж на цените на парцелите към 7-8%, като най-голяма интензивност на развиване се следи в сегмент жилищно строителство. По данни на Национален статистически институт, издадените позволения за градеж в края на 2017 година са: за жилищни здания 215 с брой жилища 1642, с обща разгъната застроена повърхност - 211 478 кв. м. За административни постройка са издадени 4 позволения с обща разгъната застроена повърхност 10 777 кв. м и други здания - 132 с общ РЗП 65 559 кв. м. И отново по данни на Национален статистически институт, стартирано строителство на нови здания през четвъртото тримесечие на 2017 година: жилищни 108 с 206 единици и общ РЗП 31 336 кв. м, няма данни за стартирани административни здания, и други здания - 87 с общ РЗП 46 247 кв. м.

При съществуването на толкоз интензивно строителство упованията ми са за задържане на цените на тези равнища. Така пазарът на парцели ще застане в равновесно състояние. Проектите, които ще бъдат осъществени до края на тази година, а и идните, биха могли да отговорят на ползите на искащите да закупят парцел. Дефицитът на парцели и огромният интерес при търсене породиха динамичното повишаване на цените и е чисто пазарна логичност - и въпрос на време - предлагането да изпревари търсенето.  

Какви са наблюденията ви към динамичността на жилищното строителство в Пловдив?  

- В сегмента жилищни парцели бих могла да дефинира два профила на дейния участник на пазара. Единият е „ обичайно търсещ инвестиция “ - той е ориентиран към едностайни/двустайни жилища към висшите образователни заведения. Купувачите, искащи да влагат в сходен вид парцели сега, са предизвикани и от идното за Пловдив събитие - Европейска столица на културата 2019. Имотите, които дават отговор на това търсене, би трябвало да са с отлична локация в централна градска част и всекидневно се отдават за нощувки през Booking и Airbnb. Като има разлика в двата типа вложения - парцели за дълготрайно отдаване и парцели за краткосрочно отдаване. Различен е и методът им на ръководство, само че и в двата случая се търси по-висока рентабилност.

Младите хора и фамилии със постоянни приходи са другите дейни участници на пазара. При тях се следи по-голям интерес към тристайните жилища. Това е и повода преобладаващият интерес към двустайните жилища, който отчитахме в последно време, да отстъпи място на жилища с две спални. За младежите е привлекателно да живеят на място, надалеч от натовареното всекидневие - те избират спокойствието на регионите в периферията на града. Купувачите на жилище, което ще се употребява за обитаване, са с по-високи критерии към парцелите. Те обръщат по-голямо внимание на постройката, желаят да има построена инфраструктура,  също съществуване на обслужващи обекти. Възможността за паркиране също е значим фактор.

Каква е вероятността да се повтори имотният балон отпреди 10 години?

- Голяма част от размера на покупко-продажби на този стадий се правят на зелено или с пазаруване правото на градеж на парцел. Съвсем естествено е, че когато постройката е въведена в употреба, рискът на купувача е незабележим. Купуването на парцел в незавършена постройка има своите преимущества, само че крие и опасности. Няколко фактора вършат толкоз привлекателна този вид договорка и те са: по-ниска цена, метод на разсрочено заплащане, систематизиране, довършителни действия, които се правят по задание и условия на купувача. Но... постоянно има едно " само че "! Това е рискът, че постройката може да не бъде приключена поради проблеми с финансирането, липса на мощ за зареждане и така нататък

В такива случаи, с цел да се минимизира рискът и да се подсигурява спокойствието на купувача, е належащо да се събере по-подробна информация за вложителя, за строителя, да се направи обстоен юридически разбор на парцела - това бих посъветвала клиента.   

Все още нямаме данни за постигане на равнищата на цените на парцелите през 2007-2008 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР