Анна Артемиева не се смущава от странните комплименти в руската

...
Анна Артемиева не се смущава от странните комплименти в руската
Коментари Харесай

Това момиче знае всичко за руската баня като културен феномен

Анна Артемиева не се смущава от странните похвали в съветската парна баня – или просто баня – и знае разликата сред брезова и дъбова метличка.

Тя върви на „банни експедиици“ из страната и споделя усещанията си в блог.

„Бях на Ямските бани (в Санкт Петербург – бел. ред.) през лятото. Една жена в парната разказваше история за това по какъв начин мъжът ѝ е бил ухапан региона на скротума от кърлеж, а дамите в парната обсъждаха по какъв начин е махнат. Това беше пъстър и доста занимателен диалог и събра всички, беше цялостно със закачки, всички дами пищяха от смях и не можеше да не се смееш с глас. Беше чиста радост“, споделя Анна Артемиева.

Анна е може би най-популярният блогър в Русия, специализиращ в тематиката за банята. От родния си град Санкт Петербург тя върви на бани из страната, разказва прекарванията си и дава препоръки. Днес нейният акаунт в има повече от 10 000 клиенти.
Тормоз и похвали в съветската баня


Редовните гости на банята нормално са дами и мъже на възраст 30-40 и повече, само че напоследък в банята започнаха да вървят и млади експерти от „белите якички“. Първото нещо, за което би трябвало да сте готови в съветска баня с такива хора, е че диалозите могат да бъдат както неприятни, по този начин и занимателни, изяснява Анна.

Анна и по-малката ѝ 10-годишна сестра отиват на социална баня в Псков. Сестра ѝ не желае да се съблича изцяло и незабавно ѝ е направена забележка от локални дами, които ѝ крещят: „Защо си с бански, все едно си пристигнала на басейн?“, споделя Анна. Самата Анна обаче е подложена на критика за татуировките си: „Слава Богу, че си пристигнала на баня – най-малко ще имаш опцията да изтриеш това от кожата си“.

„Не обичам кавги, изключително в банята, само че това беше супер травматично прекарване. С други думи, идваш на баня да се отпуснеш, само че въпреки всичко си заставен да си в въодушевление за скандал. Мисля, че този тип липса на почитание и независимост на избор е проблем освен в банята, само че, до известна степен, е проблем на по-старото потомство в съветската култура“, споделя Анна.

Жените в банята могат да ви създадат комплимент, макар че е допустимо да прозвучи много безочливо. „Какви задници имате, девойки, уповавам се да има кой да ги гали“ или „Каква фигура! Само в случай че имах такава, нямаше да съм омъжена два пъти“. В Краснопресненските бани Анна чува някой да споделя: „Пожелавам ви добра баня, девойки, и ухажор с гореща кръв!“

Според Анна този метод е много добър. „Имам висока фигура и спортно телосложение с необятни плещи. Комплексирах се от това като младеж, само че в банята всички обръщаха внимание на фигурата ми и ме сравняваха с амазонка или богиня. Не мога да кажа, че тъкмо това ме излекува от комплекса ми, само че дава огромен подтик. Дори родителите не постоянно ти споделят всичко, което искаш да чуеш, само че тук е тъкмо обратното“, изяснява блогърката.

Руската баня оказва помощ на хората да преодолеят страха или неудобството си от среща с непознати – рано или късно ще сте принудени да помолите някого да ви подаде метличката, а даже може да се съгласите да му помогнете с неговата или да ги потъркате с луфа – или в последна сметка просто да обърнете внимание на някого.

Всеки, който желае да опитва културата на съветската баня, би трябвало да опита парна баня с професионален „банщик“, счита Артемиева. За задачата можете да посетите и безценен комплекс, само че най-хубавите прекарвания на Анна са били частни бани.

„Бях в Кандалакша (град в Мурманска област – бел.ред.). Температурата на открито беше -32 градуса. Бяхме пристигнали да забележим Северното зарево. Беше заледено, а всичко в близост беше допустимо най-бяло. Попаднахме на хубава дървена баня с дребна ледена дупка. Един мъж таман бе скочил [на леда] и паднал вътре, по този начин беше направено. Проби дупка тъкмо с радиуса на корема си, само че всички останали също се побираха, тъй като той имаше обемна физика. И всичко, което ще получиш там, е парна баня, чай и домашно приготвената ледена дупка в топлата река. И тази елементарна композиция, без никакво особено обслужване, беше по-добра от всички скъпи бани“, приключва Анна.
Странни ритуали и срещи с духове в съветския север


Културата на частните и публичните бани се е запазила най-вече в Сибир и Северна Русия, споделя Анна. Служителите в банята дават почти едни и същи услуги на всички места, като единствено метличките са разнообразни – най-често те са от бреза, дъб или иглолистни дървета. Ритуалите и локалните традиции обаче са оживели в доста бани – някои от тях на стотици години.

Например, на север са се запазили доста бани, отопляващи се „по черния начин“ – те съчетават парна баня и перално помещение, а самата баня се отоплява на огън, ситуиран в центъра на помещението под купчина камъни. Във Вологда има бит да се лежи в банята, тъй че те даже нямат обичайните пейки от специфични дървени дъски – концепцията е парата отмерено да доближава до всички елементи на тялото.

„На 400 километра от Санкт Петербург има село, където живеят вепсите (малка локална етническа група – бел.ред.). Когато отидат на баня, те молят за позволение Банник – духа на банята, и рецитират поговорки, които да ги предпазят от злощастие. Те към момента помнят, че [хората] не са най-важните жители на този свят и по тази причина се отнасят с почитание към природата“, изяснява Анна.

Например, те се пробват да не си взимат парна баня през нощта, както от фолклорни, по този начин и от на практика съображения (през нощта банята се навлажнява по-трудно). Също по този начин се покланят при влизане в банята. Между другото, входната врата постоянно е била доста ниска и по на практика аргументи – концепцията е да се пести топлота.

Някои поданици на Архангелска област описват на Анна по какъв начин са се срещнали с женския дух на банята – Обдериха. Описана е като гола жена с дълга коса, която носи пусната, и огромни зъби. „Обдериха живее в банята и нервира хората“, споделят за нея. Но тя също може и да избавя хората от злощастие – или най-малко поне по този начин имат вяра локалните.

„Срещнахме човек, който превозваше хора през локалната река Пинега. И той ни описа по какъв начин Обдериха го е спасила– отровил се е от изпарения в банята и тя го е изкарала на открито в точния момент. Обдериха е пособия и на овдовялата му сестра дълъг интервал от време. Тя има пет деца и се допуска, че духът е люлеел двете ѝ дребни деца на ръце, до момента в който тя преживявала гибелта на брачна половинка си“, споделя Артемиева.

А в Пинежски регион в Архангелска област интеракцията с „банника“ е част от сватбените традиции.

„Преди сватбата бъдещата младоженка и приятелките ѝ отиват на баня, съпроводени от жена със специфична роля – тази на кръстница или нещо като вуйна. Тя управлява цялата процедура и дава отговор за спазването на церемонията по преход от моминство към сватбен живот. В някои региони на Пинежския регион тази жена връчва на „банника“ моминството на булката, с цел да премине първата брачна нощ елементарно и без дискомфорт“, твърди блогърката, като прибавя, че в наши дни ритуалът към този момент не се съблюдава.
Усещане за филтриране и компанията на другите в съветската баня


За да се опитва от чувството на парната баня в съветски, Анна поучава всеки искащ да стартира с три действия:
Опитайте да комбинирате парна баня през зимата с потапяне в ледена дупка.Отидете на баня в горещо време, а по-късно плувайте в близката река.Отидете в огромна социална баня с доста други хора.
„В социална баня никой не знае кой си. Можеш да бъдеш всеки – от счетоводител до модел в списание, който просто релаксира и е ангажиран със себе си. Нещо повече, съветските бани наподобява имат атмосфера, наподобяваща черква. Обществените бани са просторни с високи тавани; и поради жегата, уханните миризми, влажността и светлината мислите ви като че ли се разтварят и се освобождавате от всичките си тревоги“, изяснява блогърката.

създател: ВИКТОРИЯ РЯБИКОВА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР