АНКОРИДЖ, Аляска (АП) — Грегъри Голодоф прекарва по-голямата част от

...
АНКОРИДЖ, Аляска (АП) — Грегъри Голодоф прекарва по-голямата част от
Коментари Харесай

Смъртта на последния оцелял жител на Аляска, превзет от Япония по време на Втората световна война, събужда спомени за забравена битка

АНКОРИДЖ, Аляска (АП) — Грегъри Голодоф прекарва по-голямата част от годините си на спокоен остров Аляска, живеейки елементарен живот, управлявайки взаимно магазин, лов на раци и президент на селския съвет. Но неотдавнашната гибел на Голодоф на 84-годишна възраст още веднъж отвори една глава от американската история и разсъни спомените за от дълго време забравена японска инвазия, която провокира единствената борба от Втората международна война на северноамериканска земя.

Голодоф беше последният оживял измежду 41 поданици, затворени в Япония, откакто японските войски превзеха отдалечения остров Ату по време на Втората международна война. Той беше на 3 години, когато островът беше високомерен. Той е умрял на 17 ноември в Анкоридж, сподели фамилията му. Неговата сестра Елизабет „ Лиз “ Голодоф Кудрин, предпоследният оживял Атуан, умря през февруари на 82 години. Трима от техните братя и сестри умряха в плен.

„ Най-старото потомство мина към другото страна “, сподели Хелена Шмиц, правнучката на последния...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР