Анкарската прокуратура е започнала разследване срещу депутат на водещата опозиционна

...
Анкарската прокуратура е започнала разследване срещу депутат на водещата опозиционна
Коментари Харесай

Разследват турски депутат заради обида към армията

Анкарската прокуратура е почнала следствие против народен представител на водещата опозиционна мощ в Турция - Народнорепубликанската партия /НРП/ - по отношение на негово изявление, че турската войска "е продадена на Катар ", написа в. "Сьозджу ".

Темата към изявлението на депутата Али Махир Башарър е водеща за огромна част от турските вестници през днешния ден. Проправителствените издания упрекват Башарър в унизителен език и засегнатост към въоръжените сили на страната.

"Депутат за обмен ", написа в заглавие в. "Йени шафак ". Според проправителствения вестник представителите на опозиционната НРП са обезпокоени от "промяната на салдото на силите в Либия и Източното Средиземноморие и от разпокъсването на терористичния пояс в Сирия " и "вече не могат да прикрият омразата си ", показва Българска телеграфна агенция.

"Тюркие " написа за "обида към армията от народен представител на НРП " и за предизвикания от изявлението му яд. Според това издание изявлението на Башарър е "поредният образец за обидите през последните дни от страна на представителите на НРП към разнообразни сегменти ".

"Колко коства НРП? ", пита в заглавие в. "Милят ", а "Акшам " упреква опозиционната мощ в конкуренция по непремерени изявления във връзка, като засяга и предходно изявление на водача на партията Кемал Кълъчдароглу, отнасящо се до учителите, симпатизиращи на ръководещите.



Изказването на депутата от НРП пред турска телевизия, в което той твърди, че "за пръв път в историята на републиката държавната войска е продадена на Катар ", провокира вълна от гневни реакции. Башарър разясни в студиото, че има поради договорката с продажбата на Катар на турски боен цех за произвеждане на танкове. Според депутата посредством продажбата за 50 милиона $ на военния цех в Сакария е един тип продадена турската войска.

Думите на депутата накараха анкарската прокуратура да се самосезира и да стартира следствие. Те бяха наказани от редица държавни представители на Турция, а министерството на защитата съобщи, че ще му потърси отговорност, пишат вестниците през днешния ден.

Ибрахим Калън, представител на президента Реджеп Тайип Ердоган, сподели, че злословията по адрес на армията идват от тези, които преди упражняваха опекунство над армията. Изказването на депутата бе наказано и от шефа по връзките на Ердоган Фахреттин Алтун. Говорителят на ръководещата партия пък назова "отровен език " думите на Башарър.

"Осъждаме остро този антинационален език, който наскърбява турските въоръжени сили и турския боец ", съобщи и министерството на националната защита и предизвести, че ще потърси сметка за това.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР