Анкара. С официално писмо до генералния секретар на ООН Турция

...
Анкара. С официално писмо до генералния секретар на ООН Турция
Коментари Харесай

Protothema: Турция оспори границите в Източното Средиземноморие

Анкара. С публично писмо до генералния секретар на Организация на обединените нации Турция оспори правата на Гърция и Турция върху континенталния шелф в Източно Средиземно море. В извънреден материал, Liberal.gr разкри какъв е отговорът на Турция на Общото изказване след тристранната среща на върха на Гърция, Кипър и Египет до Организация на обединените нации, написа електронното издание на гръцкия вестник Protothema .
Писмото, изяснява изданието, би трябвало да послужи като предизвестие и за Кайро, защото Анкара не крие загрижеността си от диалозите сред Гърция и Египет за делимитация на техния континентален шелф, която се провокира също и поради враждебните връзки сред египетското държавното управление на Абдел Фатах ас Сиси, свалило от власт „ Мюсюлмански братя “ с боен прелом и Ердоган, който е прочут с пристрастията си към това политическо ислямско течение. В писмото се оспорва и дейното съдействие сред Египет и Кипър за изграждане на газопровод от кипърската Ексклузивна икономическа зона до египетския бряг, където той би трябвало да бъде полутечен от разположените там съоръжения.
В писмото си, датирано от 27 март 2018 година, непрекъснатият представител на Турция пред Организация на обединените нации Фериндун Синирлиоглу оспорва съществуването на „ общи морски граници ” сред трите страни и удостоверява едностранната рекламация на Анкара, както твърди Protothema, върху целия континентален шелф на запад от Кипър чак до гръцките острови Крит и Родос.
Устните заявки, на които се базира Турция, разказват едностранната и, както я дефинира гръцкото издание, своеволна „ делимитация “ на континенталния шелф в Източното Средиземноморие, който Анкара има вяра, че би трябвало да бъде открит въз основата на равноотстоящата линия сред крайбрежията на Турция и Египет. „ изхвърляйки “ Гърция и Кипър от региона. В документа, съгласно гръцкото издание, се вършат референции към незаконното гарантиране на правото на турската компания TRAO да търси и добива въглеводороди в регионите към континенталния шелф на островите Родос и Кастелоризо.
Protothema напомня, че на 13 февруари непрекъснатите представители на Гърция, Кипър и Египет при Организация на обединените нации Мария Теофилис, Корнелиус Корнелиу и Мохамед Омар Ганд се подписаха на документ, представляващ Обща декларация на тристранната среща на върха Ципрас – Сиси – Анастасиадис, провела се на 21 ноември 2017 година в Никозия.
В декларацията има параграф, в който се показва признаването на трите страни на Конвенцията за Закона за моретата и, измежду другите неща, се декларира техния „ ангажимент да се насърчат без закъснение договарянията за демаркация на общите морски граници, като в това време се приканва Турция да спре всички незаконни действия в крайбрежните води край Кипър и да заобикаля сходни дейности в бъдеще.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР