Анкара: Решихме проблема с лихвите, сега приоритет е инфлацията Новият ...

Анкара: Решихме проблема с лихвите, сега приоритет е инфлацията Новият

Анкара: Решихме проблема с лихвите, сега приоритет е инфлацията

Анкара: Решихме казуса с лихвите, в този момент приоритет е инфлацията Новият турски финансов министър гледа с оптимизъм на стопанската система и желае да опровергае песимистите за инфлацията в странатаПрепоръчай (0)
Новоназначеният финансов министър на Турция счита, че пикът на инфлацията в страната ще бъде доближат месеци по-рано от предстоящото и то с равнища надалеч по-ниски от предстоящите от водещите банки на Wall Street.

След като повишаването на лирата докара до едно от най-бързото повишаване на цените от две десетилетия, министър Нуредин Небати показа стратегия, която слага акцентиране върху цените и лишава част от натиска върху централната банка.

Ръстът на потребителските цени няма да се форсира след този месец и ще остане значително без смяна, до момента в който не настъпи сезонно усъвършенстване в цените на храните, а оттова и изцяло закъснение през лятото, разяснява Небати в изявление по-рано през седмицата.

Този сюжет обаче може да е мъчно осъществим, откакто турската лира загуби съвсем половината от цената си единствено през последните три месеца, а лихвените проценти, поправени по отношение на цените, ще продължат да са под нулата още месеци напред.

Налице е и възходящият скептицизъм на банки като JPMorgan Chase & Co. и Goldman Sachs Group Inc., чиито икономисти предвидиха, че миналогодишната валутна рецесия може да изпрати инфлацията оттатък 50% през първата половина на годината – приключи предходната година на равнище от 36% - и че облекчение ще има чак по-късно през 2022 година

Попитан накъде ще се ориентира краткосрочната политика на централната банка на страната, Небати съобщи единствено, че е належащо да се види какво ще стане през януари, февруари и март.

Следващата среща на управлението на Турската централна банка е на 20 януари.

Основният приоритет на финансовото министерство през последните седмици е лирата. Извънредните ограничения на управляващите от края на предходната година – в това число програмата за отбрана на депозити в лири от валутни придвижвания – донесе известна непоклатимост на пазарите.

„ Това, върху което би трябвало да се фокусираме сега, е инфлацията “, споделя Небати. „ Нямаме проблем с лихвения %. Той се движи по личен път “, означи министърът.

Преди да поеме поста, 58-годишният Небати бе заместител на Берат Албайрак, зетят на Ердоган, който бе финансов министър повече от двегодини, преди да напусне поста изненадващо през ноември 2020 година

Неговото семейство има текстилен бизнес, а министърът има място в борда на „ Мусаид “ – бизнес група с исторически тесни връзки до ислямистките и консервативни партии в страната, в това число и ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) на Ердоган.

Проблемите с инфлацията в Турция не са от през вчерашния ден – те са надълбоко вкоренени и отдавна провокират проблеми за стопанската система. Но точно мощният напън на държавния глава за понижаване на лихвите бе потъркването, което отприщи духа на растящите цени и форсира инфлацията до най-бързото ѝ повишаване, откогато Ердоган е на власт.

След четири нападателни намаления на лихвите, които смъкнаха главния бенчмарк с 500 базисни пункта единствено от септември насам, централната банка сложи на пауза облекчаването, с цел да направи оценка на резултатите от паричните тласъци.

Сега, когато лирата към този момент не пада свободно, Небати чака по-ниската ѝ цена и скъпата енергия да захранят инфлацията през януари, само че по-късно да има естествено закъснение на растежа в цените до надалеч по-лесно управляеми равнища към края на 2022 година А по-късно следва основна година за ръководството на Реджеп Ердоган.

„ Има единствено едно нещо, което остана, и това е инфлацията “, сподели Небати. „ Ще влезем в общите избори през юни 2023 година с едноцифрена инфлация “, даде обещание той.

По думите му никой не е очаквал такова поевтиняване на турската валута, само че в този момент казусът с лихвите към този момент е решен. „ Решихме казуса с лихвите. Сега приоритет е инфлацията “, безапелационен е той.

Министърът посочи, че държавното управление ще не престава да подкрепя стопанската система, само че този път кредитните тласъци ще бъдат „ изборни “.

„ 2022 година ще е на обрати, непоклатимост и такава, в която нещата ще се върнат в релси “, даде обещание още Небати.

Източник: investor.bg