Анкара призова САЩ да отменят решението си за отказа от

...
Анкара призова САЩ да отменят решението си за отказа от
Коментари Харесай

Турция предупреди САЩ за разрив в отношенията заради изтребителите

Анкара прикани Съединени американски щати да анулират решението си за отхвърли от доставките на изтребителите-бомбардировачи F-35 и за изключването на страната от програмата за производството им.

В изказване на турското външно министерство, оповестено в уеб страницата, се упорства Вашингтон да „ поправи грешката си за изключването от програмата за изтребителите, тъй като тази неточност може да докара до безвъзвратен раздор на връзките “. Подчертано е, че изключването на Турция, която е един от главните сътрудници в програмата за производството на F-35, е незаслужено, а изказванията, че съветските ракетни комплекси С-400 ще отслабят американските, е лишено от учредения.

От ведомството показват, че Вашингтон е пренебрегнал предлагането на Анкара за съставяне на взаимна работна група по С-400 с присъединяване на специалисти от НАТО, което е „ явно удостоверение за неналичието на воля от страна на Съединени американски щати за доборсъвестно урегулиране на казуса “.
По-рано президентът Реджеп Ердоган дефинира отхвърли на Съединени американски щати от доставките на закупените от Анкара изтребители като обир. „ Ако вие имате клиент и той заплаща като по часовник, по какъв начин можете да не предадете на този клиент стоката си? Това ес назовава обир “, бе декларирал пред публицисти турският водач по време на юлската си аудиенция в Пекин. Той сподели, че Турция към този момент е платила за изтребителите 1, 4 млрд.долара, а 4 от тях са към този момент доставени.
„ Ние сключихме съглашение за покупката на 116 самолети F-35. И ние не сме единствено пазар, ние участваме в производството. Някои елементи се създават в Турция “, сподели Ердоган. Зам.-министърката на защитата на Съединени американски щати Елън Лорд съобщи преди ден на брифинг, че Вашингтон и сътрудниците смятат, че Турция би трябвало да бъде отстранена от програмата за основаването на изтребителите поради доставките на съветските зенитно-ракетни системи С-400. Според нея Съединени американски щати и сътрудниците в програмата за производството на F-35 са единни в решението си да отстранят Турция и да стартира процедура по формалното й извеждане от програмата.
Вчера Белият дом напомни, че решението на Турция да придобие съветските системи за противовъздушна защита прави присъединяване на Анкара в програмата за F-35 невероятно. В същото време обаче Съединени американски щати имат желание да продължат съдействието си с Турция във военната сфера.
„ Приносът на Турция в НАТО и съдействието й с алианса са доста по-всеобхватни, в сравнение с въпросът за F-35. Не недооценявам въпроса за съветските С-400, само че Турция като съдружник на НАТО е доста по-важна, в сравнение с С-400 “, споделя генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на годишната конференция по сигурността в Колорадо, Съединени американски щати, представен от Анадолската организация.
Той показва, че всяка страна независимо взема решение какъв вид отбранителни системи да придобие, само че за НАТО е значимо те да работят в строго сходство със системите на алианса. Столтенберг акцентира, че съветските С-400, доставени в Анкара, няма да бъдат интегрирани в системата за противовъздушна защита на НАТО поради несъответственост, а и Турция не е желала това.
„ Обезпокоен съм, че Турция повече няма да взе участие в програмата за F-35. Страната е значим член на НАТО и нито един от съдружниците в никакъв случай не е повдигал въпроса за изключването й от алианса “, споделя още Столтенберг.
Русия не остана настрана от зародилото напрежение и предложи своите самолети Су-35 – многоцелеви свръхманеврени изтребители, създавани от компанията „ Сухой “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР