Анкара поиска доклад от властите в Киев на какво основание

...
Анкара поиска доклад от властите в Киев на какво основание
Коментари Харесай

Киев разгневи Турция с антируски заплахи

Анкара изиска отчет от управляващите в Киев на какво съображение е почнало преследването на водещи турски предприемачи. В Киев действаха както нормално - имената на бизнесмените, упрекнати в съдействие с Русия, бяха изпратени в черен лист на уеб страница, следен от украинското външно министерство. Ще наложи ли Киев наказания против представителите на турския бизнес, работещи с Русия, и какво значи това за него?

Анкара по дипломатически канали изиска уточнения от Киев, откакто в Украйна стартира акция за налагане на наказания против турски предприемачи, които си сътрудничат с Русия. Това заяви във вторник „ РИА Новости “, базирайки се на изказване на турската дипломатическа задача в Киев. Информацията бе доказана от прессекретаря на ръководещата Партия на справедливостта и развиването на Турция Омер Челик. „ Неприемливо е която и да е страна да постанова или приканва за налагане на наказания против Турция “, сподели представител на партията, ръководена от президента Реджеп Тайип Ердоган.

Според турския вестник „ Айдънлък “ повода за абсурда е публикуването на черен лист с ръководители на най-големите турски банки на портал, който работи под егидата на украинското външно министерство и Националната организация за попречване на корупцията ( НАПК). Банкерите са упреквани в тясно съдействие с Русия.

Става дума за портала " Война и наказания ", който започва през април и има държавно име на домейн - gov.ua. Според украинското външно министерство ресурсът ви разрешава да видите листата на хората, които са били глобени от началото на съветската спецоперация, както и да се запознаете с претендентите в черния лист. За подбора дават отговор над двеста анализатори от НАПК. Ресурсът би трябвало да осведоми непознати държавни управления и жители за към този момент наложените наказания и да включи обществеността в световна акция за разширение на санкционните описи. Според специалисти „ Война и наказания ” е аналог на скандалния уебсайт „ Миротворец ”, единствено че с формален статут.

Черният лист, който нашумя в Анкара, се отнася за членове на борда на държавната „ Зираат Банк “ (по-специално украинците приканват за налагане на наказания против ръководителя на надзорния съвет Нурула Бакир, неговите заместници Хюдая Атилган и Фуат Йълмаз Йълдъз). Украинците също сложиха в черния лист управлението на „ Денизбанк “, интернационалната група ФИБА, съветското поделение на „ Кредит Юръп Банк “, пивоварната група „ Анадолу Ефес “ и Асоциацията на промишлеността и бизнеса (по-специално члена на борда на шефовете Хусну Йозегин). В черния лист попадна и финансовият шеф на „ Ефес Рус “ Бурхан Таник.

Между другото, упоменатите две банки от черния украински лист са известни с приемането на карти от платежната система „ Мир “. Общо пет банки дават тази услуга в Турция.

Списъците с топ мениджъри са съпроводени на уеб страницата от техни фотоси и други персонални данни. В същото време създателите на портала упорстват включените в листата обществено да осъдят политиката на Кремъл, да спрат да заплащат налози в Русия и да трансферират забележителна част от персоналното си положение във Фонда за възобновяване на Украйна.

Бившият представител на Анкара в Европейския съюз Тугай Улучевик към този момент прикани украинският дипломат Василий Боднар да бъде извикан във Външно министерство по този мотив " и да изиска от него информация ". На същото мнение е и интернационалният специалист Хасан Юнал, който назова неприемливи директните офанзиви против турските държавни институции и предприемачи. „ Трябва да се вземат нужните ограничения и тези тъжби да бъдат отстранени неотложно. Украйна не може да се меси във външната политика на Турция. Това не може да се допусне “, сподели специалистът.

Всъщност съгласно украинските закони всички банки и компании, които си сътрудничат с Русия, подлежат на наказания, в това число и задгранични, само че в този случай Киев ще си затвори очите за нарушаването на личните си закони, уверен е украинският политолог Владимир Корнилов. „ Няма да се стигне до действително въвеждане на наказателни ограничения против турски банки и предприемачи. Въпросът ще остане единствено на равнище полемики. Просто тъй като в този случай Анкара няма да загуби на практика нищо, само че Киев ще загуби доста. Например, всички покупко-продажби с Украйна, които са свързани с „ Байрактар “, могат да бъдат развалени “, сподели Корнилов.

Киев от дълго време показва неодобрение от тясното съдействие сред Анкара и Москва, а държанието на президента Реджеп Тайип Ердоган се възприема като подло, напомня източникът. „ В същото време, когато съдействието сред Русия и Турция докара до сполучлива договорка за зърно, Украйна го показа на целия свят като образец, когато Русия е била „ принудена “ да подпише спокойно съглашение “, отбелязва политологът.

В същото време Турция също резервира стопански ползи в Украйна, само че не толкоз значими. „ Например, турците купуват украинско зърно или рециклирани артикули “, прецизира специалистът.

„ Заплахите, които идват от Киев, потвърждават още един път, че Съединените щати могат да санкционират всяка страна посредством прокурист. Като цяло глобите са доста рисково икономическо оръжие, благодарение на което Украйна работи освен против Русия, само че и против ползите на Турция. Вашингтон непрестанно приказва за свободен пазар и в това време пречи на съдействието на нашите банки с други страни ”, оплака се в Мехмет Перинчек, професор по история в Истанбулския университет.

Според събеседника, в случай че Киев въпреки всичко вкара някакви ограничавания против турските банки, това коренно ще скапе връзките сред двете страни. „ Такава стъпка е изцяло несъвместима с икономическите ползи на самата Украйна. Но не трябва да се изключва, защото Киев няма лична политическа воля, а извършва единствено волята на Вашингтон “, добави турският професор.

От своя страна Руско-турският бизнес съвет е уверен, че нито една турска банка няма да откаже да работи с Русия.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР