Анкара няма да провежда военна операция в региона Синджар, в

...
Анкара няма да провежда военна операция в региона Синджар, в
Коментари Харесай

Йълдъръм: Турция няма да нахлува в Ирак без съгласието на Багдад

Анкара няма да организира военна интервенция в района Синджар, в северен Ирак без цялостното координиране с Багдад. това съобщи турският министър-председател Бинали Йълдъръм по време на телефонен диалог със своя иракски сътрудник Хайдар ал Абади.

" Няма са организираме никакви интервенции без утвърждението на иракското държавно управление. Турция почита суверенитета на Ирак и няма да подхваща никакви дейности, които биха могли да го нарушат ", сподели турският министър председател. Йълдъръм също по този начин удостовери, че сега няма съглашение сред турските и иракските управляващи за провеждането на военна интервенция на територията на Ирак.

От своя страна Хайдар ал Абади означи, че " държавните войски изцяло управляват цялата територия на републиката и могат независимо да се опълчват на локалните бунтовници ". " Ние сме срещу това Турция да надвишава границите на своите компетенции ", безапелационен е иракският министър председател.

На 19 март турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че неговата страна при положение на нужда " може някоя нощ без предизвестие да влезе в Синджар и да го очисти от Кюрдската работническа партия /ПКК/ ". Министерството на защитата на Ирак даде обещание да отговори на всеки опит за военна намеса и означи, че сходни дейности ще се считат за посягане върху суверенитета на страната, неговия режим, конституция и територия. В понеделник иракските елементи дойдоха и заеха позиции в района Синджар.

През август 2014 година бойци на терористичната организация " Ислямска страна " завзеха Синджар. Тогава локалните йезиди бяха подложени на всеобщи репресии. В края на 2015 година градът беше освободен с присъединяване на бойци от ПКК. /ТАСС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР