Анкара няма да провежда военна операция в региона Синджар, в

...
Анкара няма да провежда военна операция в региона Синджар, в
Коментари Харесай

Йълдъръм: Турция няма да нахлува в Ирак без съгласието на Багдад


Анкара няма да организира военна интервенция в района Синджар, в северен Ирак без цялостното координиране с Багдад. това съобщи турският министър-председател Бинали Йълдъръм по време на телефонен диалог със своя иракски сътрудник Хайдар ал Абади.

"Няма са организираме никакви интервенции без утвърждението на иракското държавно управление. Турция почита суверенитета на Ирак и няма да подхваща никакви дейности, които биха могли да го нарушат", сподели турският министър председател. Йълдъръм също по този начин удостовери, че сега няма съглашение сред турските и иракските управляващи за провеждането на военна интервенция на територията на Ирак.

От своя страна Хайдар ал Абади означи, че "правителствените войски изцяло управляват цялата територия на републиката и могат независимо да се опълчват на локалните бунтовници". "Ние сме срещу това Турция да надвишава границите на своите пълномощия", безапелационен е иракският министър председател.

На 19 март турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че неговата страна при положение на нужда "може някоя нощ без предизвестие да влезе в Синджар и да го очисти от Кюрдската работническа партия /ПКК/". Министерството на защитата на Ирак даде обещание да отговори на всеки опит за военна намеса и означи, че сходни дейности ще се считат за посягане върху суверенитета на страната, неговия режим, конституция и територия. В понеделник иракските елементи дойдоха и заеха позиции в района Синджар.

През август 2014 година бойци на терористичната организация "Ислямска държава" завзеха Синджар. Тогава локалните йезиди бяха подложени на всеобщи репресии. В края на 2015 година градът беше освободен с присъединяване на бойци от ПКК. /ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР