Анкара изрази силното си неодобрение към Швеция по отношение на

...
Анкара изрази силното си неодобрение към Швеция по отношение на
Коментари Харесай

Турция: Швеция се отдалечава от НАТО, позволява антитурска т...

Анкара изрази мощното си отрицание към Швеция във връзка с антитурската и терористичната агитация, откакто манекен, изобразяващ президента Реджеп Тайип Ердоган, беше окачен пред кметството в Стокхолм. Този акт в допълнение затрудни процеса за присъединение на скандинавската страна към НАТО.

Турция извика шведския дипломат Стафан Херстрьом, с цел да съобщи недоволството на Анкара. Дипломатически източници споделиха за ежедневника Сабах: „ Посланикът беше осведомен, че ние изрично осъждаме и протестираме против този непоносим акт и настояваме сходни терористични провокации, да не бъдат допускани. Това е очевидно нарушение на уговорките на Швеция, като я отдалечава от участието в НАТО. “

Посланикът беше извикан в Министерството на външните работи и през ноември, откакто обидни за Ердоган изображения, бяха прожектирани върху постройката на турското посолство в Стокхолм.

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу съобщи, че последователите на ПКК не престават терористичната си агитация в Стокхолм, ориентирана против Ердоган и Турция.

Пред A Хабер, Чавушоглу означи: „ Това не е единствено офанзива против нашия президент. Това е офанзива против цяла Турция. “

„ По същия метод нашият дипломат в Стокхолм Йонет Кан Тезел предприе нужните начинания в Стокхолм. Подчертахме, че осъждаме този непоносим акт и настояваме виновните да бъдат открити и осъдени неотложно “, добави Чавушоглу.

„ Нашето утвърждение за участие в НАТО, при тези условия не е допустимо. Това е ясно. Ако тази страна не предприеме съответни стъпки, не съблюдава обещанията си, не извърши отговорностите по контракта, тогава не би трябвало да чака нищо от нас “, добави той.

Чавушоглу акцентира, че всички членки на НАТО, би трябвало да реагират на това, като добави: „ Това не е независимост на изложение. Обиждат водача на една страна и популяризират терористична агитация по този метод. “

Последният случай идва, откакто шведският министър председател Улф Кристерсон неотдавна сподели, че Швеция не е в положение да извърши всички условия, сложени от Турция за присъединение към НАТО и не има намерение да го направи.

Шведският външен министър Тобиас Билстрьом осъди акта.

„ Правителството изрично отхвърля заканите и омразата против политическите представители. Представянето на определен президент като екзекутиран пред кметството е непоносимо “, написа Билстрьом в Туитър.

Финландия и Швеция подписаха тристранно съглашение с Турция през 2022 година, ориентирано към превъзмогване на възраженията на Анкара против участието им в НАТО.

За да станат Швеция и Финландия членки на НАТО, всичките 30 членки на НАТО би трябвало да ратифицират техните кандидатури. Досега 28 към този момент са го създали – единствено Турция и Унгария към момента имат идни гласувания.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР