Анкара и сирийските кюрди се обвиниха взаимно в нарушение на

...
Анкара и сирийските кюрди се обвиниха взаимно в нарушение на
Коментари Харесай

Нарушава се примирието между Анкара и кюрдите

Анкара и сирийските кюрди се упрекнаха взаимно в нарушаване на 5-дневното помирение от 17 октомври, реализирано при договарянията на президента Реджеп Ердоган и вицепрезидента на Съединени американски щати Майкъл Пенс, който бе в Анкара.

Ердоган се съгласи на помирение, с цел да се изтеглят кюрдите от зоната за сигурност в Северна Сирия. Продължават въоръжените конфликти в региона на обсадения град Рас ел Аин, Анкара упрекна кюрдите, че са направили 14 провокативни набези през последните 36 часа в същия регион.

Кюрдите пък упрекват Турция, че блокира филантропичните колета в Рас ел Аин и не обезпечава филантропичен кулоар, през който от обсадения град да се изтеглят цивилните и ранените бойци. От началото на турската интервенция преди 10 дни сред 160 000 и 300 000 души са напуснали домовете си.

Въпросната зона за сигурност по турско-сирийската граница бе контрактувана сред Турция и Съединени американски щати при визитата на Пенс в Анкара.

Зоната е с дълбочина 32 км и дължина 444 км, контролът в нея ще реализира от турската войска. Няма документално съглашение сред Турция и Съединени американски щати за основаването на такава зона, което обаче не значи съществуването на различия сред двете страни, оповестиха в Анкара. Съединени американски щати обаче са съгласни кюрдските сили да изоставен въпросната зона.

Командващия кюрдските сили ген. Мазлюм Алси в телефонен диалог със сенатора от Съединени американски щати Линдзи Греъм окачестви основаването на тази зона като етническа чистка. Греъм съобщи, че споделя опасенията на Абди и изрази " състрадание към бедственото състояние на кюрдите”.

Междувременно Ердоган съобщи в тирада в град Кайсери, че счита да разиска с Владимир Путин на 22 октомври наличието на сирийските военни в Северна Сирия.

" В зоната на интервенцията войските на режима (в Дамаск) са под закрилата на Русия. Ще обсъдим тази тематика с Путин ", изясни той.

Ердоган също съобщи, че в случай че не успее " да реализира съглашение с Русия по тази тематика, тогава Турция ще продължи да извършва личните си проекти ".

Той се закани да продължи интервенцията в Сирия и да унищожи терористите, в случай че те не изоставен зоната за сигурност до вторник вечерта. Под " терористи " той има поради сирийските кюрди.

НАТО сътвори спешен щаб поради обстановката с военната интервенция на Турция в Северна Сирия, заяви немският в. " Велт ам зонтаг ".

В щаба влизат специалисти по разузнаването и сигурността, експерти по военни интервенции и политически съветници.

Турция се ангажира да осведоми сътрудниците си от НАТО за своите офанзиви, нанесените провали в зоната на бойните дейности и бежанските потоци.

Военният министър на Съединени американски щати Марк Еспър разгласи, че 700 американски военни, напускащи Сирия, ще заминат за Западен Ирак, където ще продължат интервенциите против " Ислямска страна " и ще предотвратят възраждането на групировката в тази страна.

Оттам американските сили ще могат да правят контратерористични задачи вътре в Сирия.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР