Анкара е готова да изпрати кораб за евакуация на украинските

...
Анкара е готова да изпрати кораб за евакуация на украинските
Коментари Харесай

Говорителят на Ердоган: Турски кораб е готов да тръгне веднага за евакуацията на `Азовстал` |

Анкара е подготвена да изпрати транспортен съд за евакуация на украинските бойци и цивилните от мариуполския комбинат „ Азовстал “. Това заяви в събота формалният представител на президента на Турция Ибрахим Калън в изявление за Ройтерс.

„ Съгласно проекта, евакуираните от огромния металургичен комбинат „ Азовстал “ хора, ще бъдат превозени по суша до пристанището Бердянск, което също като Мариупол се намира на Азовско море. Турски кораб ще ги преведе през Черно море до Истанбул. Ако това може да бъде осъществено по този метод, ние ще се радваме да го създадем, ние сме подготвени. Всъщност нашият транспортен съд е подготвен да тръгне и да достави ранените бойци и други цивилни лица в Турция ", сподели представителят на Реджеп Тайип Ердоган..

По-рано вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук разгласи желанието на Киев да подпише документ за това, по какъв начин да бъде осъществена евакуацията от „ Азовстал “. По нейните думи е почнал нов кръг от договаряния към пътната карта за евакуация, като в него взе участие Международният комитет на Червения кръст. Верешчук съобщи още, че Турция ще работи като медиатор в сегашния кръг от договаряния, а самата евакуация ще се извърши на няколко стадия, първият от които се отнася до тежко ранените. На 7 май украинският вицепремиер заяви, че всички цивилни са били евакуирани от територията на завода.

На 21 април съветският президент Владимир Путин на среща с съветския министър на защитата Сергей Шойгу назова щурма на „ Азовстал “ нецелесъобразно и подреди да бъде анулирано, като инструктира военните да блокират индустриалната зона. На 4 май Шойгу заяви, че остатъците от украинската военна формация са били надеждно блокирани по целия периметър на „ Азовстал “, съветските въоръжени сили не престават с опитите да ги убедят да предадат оръжието си и да пуснат цивилните жители.

Преди два дни за проекта за евакуация на блокираните в „ Азовстал “ в Турция приказва и водачът на кримските татари Мустафа Джемильов. Той заяви, че Ердоган е имал на два пъти диалог с съветския президент Владимир Путин по тематиката, а Ибрахим Калън е коментирал въпроса с военния министър Шойгу. Корабът, който Турция е подготвила да отплава, може да побере ок. 1000 души. Турция поема ангажимент, че до края на войната евакуираните ще бъдат „ посетители на нашата страна “, т. е. до приключването на войната в Украйна те няма да вземат участие във военни дейности.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР