Анкара, Баку и Нур Султан ще проведат в понеделник тристранната

...
Анкара, Баку и Нур Султан ще проведат в понеделник тристранната
Коментари Харесай

Турция, Азербайджан и Казахстан засилват регионалната свързаност

Анкара, Баку и Нур Султан ще проведат в понеделник тристранната среща на министрите на външните работи и министрите на превоза за подсилване на районната съгласуваност и съдействие, заяви вестник „ Сабах “.

Турското външно министерство разгласи през днешния ден, че тристранният механизъм " има за цел да ускори към този момент съществуващата съгласуваност сред трите страни и да укрепи районната съгласуваност въз основата на на взаимните ползи ".

" В този подтекст по време на тристранната среща министрите ще обсъдят усилването на тристранното и районното съдействие и увеличението на капацитета на Транскаспийския кулоар " Изток-Запад-Средна Европа ", се споделя още в известието.

След приключването на Карабахския спор сред Азербайджан и Армения Баку стартира огромна самодейност за възобновяване на Карабахски район, а районните страни, изключително Турция, упорстваха за засилено съдействие в Кавказ за гарантиране на мира и стабилността.

Турция беше главен покровител на Азербайджан по време на 44-дневната Карабахска война сред Баку и Ереван, която избухна на 27 септември 2020 година и завърши на 10 ноември с преустановяване на огъня, с помощта на посредничеството на Русия. Постигнатото спокойно съглашение се отбелязва като празник в Азербайджан.

Азербайджан се е съсредоточил върху плановете в коридора Зангезур, които ще включват автомагистрали и железопътни линии. Баку и Москва ще договарят и за построяването на 43-километрова железопътна линия в района. Русия има железопътни уреди в Армения.

След завършването на жп линията от Азербайджан ще може да се пътува гладко с трен до Иран, Армения и Нахичеван. Железопътната линия ще свързва също по този начин Турция с Русия през Азербайджан.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР