Английският футболен клуб Евертън бе продаден от Фарад Мошири на

...
Английският футболен клуб Евертън бе продаден от Фарад Мошири на
Коментари Харесай

Евертън обяви новия си собственик

Английският футболен клуб Евертън бе продаден от Фарад Мошири на американската капиталова компания 777 Partners, заяви " Ройтерс ".

Смята се, че договорката е за цена над 550 милиона паунда.

Американската компания, която е основана в Маями, заяви, че е постигнала единодушие с британско-иранския милиардер Мошири да купи 94,1 % от акциите на клуба. Очаква се договорката да бъде финализирана дефинитивно преди края на годината.

" Ние сме доста разчувствани от опцията да станем част от фамилията на Евертън и да имаме привилегията да градим въз основата на гордото му завещание и полезности ", сподели Джош Уондър, който е създател и управител сътрудник на 777 Partners.
 Скоро Евертън ще има нов притежател
Скоро Евертън ще има нов притежател

Фарад Мошири се разбра с частен капиталов фонд

Американската компания към този момент има няколко футболни клуба в портфолиото си, измежду които са италианският Дженоа, немският Херта Берлин, белгийският Стандард Лиеж, както и дял от испанския Севиля и австралийския Мелбърн Виктори.

Мошири, който е някогашен акционер в Арсенал, първо купи 49,9% от акциите на Евертън през 2016, а през януари 2022 усили дяла си в клуба на 94,1%, като подвигна капитала със 100 милиона паунда.

Въпреки че влага близо 750 милиона евро в прехвърляния, Евертън се смъкна от първата половина на класирането и се бори за оцеляване в последните сезони.

Най-новите данни демонстрират, че Евертън е на загуба от 44,7 милиона паунда за сезон 2021-22, като общата загуба на клуба в интервала на Мошири е над 430 милиона.

Според разпоредбите на Висшата лига клубовете могат да имат оптималната загуба от 105 милиона паунда за три години, само че бяха направени някои отстъпки поради пандемията от КОВИД-19. Евертън бе разследван за нарушавания на разпоредбите за финансов феърплей, само че президентът на клуба Бил Кенрайт изрази убеденост, че всичко е наред в клуба.

Компанията би трябвало влага и в построяването на новия стадион на пристанище Брамли Мур, който съгласно Мошири ще коства 760 милиона паунда.

Евертън избегна изпадането от Висшата лига в последния миг в двата последни сезона, а сега тимът е на 18-о място в класирането, без победа от началото на шампионата.

" Днес е значима последваща крачка в сполучливото развиване на Евертън и нямам самообладание да проследявам развиването на клуба ", сподели Фарад Мошири.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР