Английската централна банка реши да остави водещата си лихва на

...
Английската централна банка реши да остави водещата си лихва на
Коментари Харесай

Английската централна банка остави без промяна водещата си лихва

Английската централна банка реши да остави водещата си рента на равнище от 0,75 на 100, съобщи Асошиейтед прес.

Решението, взето единствено ден преди излизането на Англия от Европейски Съюз, е от последното съвещание на комитета по парична политика под управлението на гуверньора Марк Карни. Той ще се отдръпна през март и ще бъде сменен от някогашния си заместител Андрю Бейли, напомня Българска телеграфна агенция.

Дали водещата рента ще бъде изменена - нагоре или надолу - през идните месеци ще зависи от това дали подемът, регистриран в икономическите изследвания, ще се отрази и от действителните данни. Възходящата наклонност в последно време се дължи значително на намаляването на несигурността към Брекзит след безапелационната победа на Консервативната партия на премиера Борис Джонсън на изключителните парламентарни избори през декември.

Без сигнал за усъвършенстване на главните индикатори през първите месеци на годината, лихвите могат скоро да бъдат намалени. За сходно решение би съдействала и инфлацията, която с равнище от 1,3 % е най-ниската от края на 2016 година.

Ако обаче данните от икономическите изследвания дадат индикации за интервал на по-силен напредък, то тогава съгласно голям брой икономисти водещата рента ще тръгне нагоре през 2020 година.

Несигурността към Брекзит бе посочена като значителен фактор за интервала на вял напредък на английската стопанска система. Компаниите отлагаха вложенията си поради опасения от излизане от Европейски Съюз без договорка, а потребителите бяха внимателни. Част от несигурността се резервира, защото към момента не се знае какви ще бъдат икономическите връзки сред Англия и Европейски Съюз след края на годината, когато ще изтече така наречен временен интервал.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР