Английската централна банка пуска в обръщение нова банкнота с лика

...
Английската централна банка пуска в обръщение нова банкнота с лика
Коментари Харесай

Великобритания ще има банкнота с лика на Джейн Остин

Английската централна банка пуска в послание нова банкнота с лика на английската писателка Джейн Остин във връзка навършването на 200 години от гибелта й. Решението идва и на фона на продължаваща акция за включването на изображения на повече дами върху английската валута.

Новата банкнота ще е от 10 паунда и ще е направена от полимер вместо от хартия. Тя ще влезе в обращение през септември. Това няма да е първата полимерна банкнота на Острова.

Англия пуска първата си пластмасова банкнота с лика на Чърчил (СНИМКИ)

Миналата година от Централната банка показаха нова банкнота от пет паунда, която провокира възмущение поради това, че за производството й е употребена животинска лой.

Полимерът е тъничък и еластичен материал, който се счита за по-издръжлив и сигурен материал за произвеждане на пари. Също по този начин новата банкнота ще бъде водоустойчива и ще има специфични отбрани против имитация.

Нова банкнота възмути вегетарианци във Англия (ВИДЕО)
 Банкнотата с лика на Джейн Остин ще бъде пусната в обращение през септември БГНЕС
Гуверньорът на централната банка Марк Карни показа новата банкнота в северноанглийския град Уинчестър, където известната писателка е заровена. „ Нашите банкноти служат като вместилище на общата памет на страната, спомагайки за осведомеността за славната история на Обединеното кралство, хвърляйки светлина върху приноса на неговите велики жители “, съобщи той.

Британец пусна рядка банкнота от 5 паунда на търг, донесе му 12 000 пъти повече (СНИМКА)

В момента върху банкнотата от 10 паунда е ликът на учения Чарлс Дарвин.

Джейн Остин умира през 1817 година, когато е едвам на 41 години. Тя става известна с творбите си „ Гордост и предубеждения “, „ Ема “ и „ Разум и усеща “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР