Английската централна банка (АЦБ) предупреди в последния си доклад за

...
Английската централна банка (АЦБ) предупреди в последния си доклад за
Коментари Харесай

АЦБ предупреди: Иде икономическа буря

Английската централна банка (АЦБ) предизвести в последния си отчет за финансовата непоклатимост, че икономическите вероятности както за Англия, по този начин и в международен проект са се " влошили значително " предвид на внезапно повишаване на инфлацията, спад на действителните приходи и маржове на облага на някои предприятия и стягане на световните финансови условия. Според АЦБ развиването на войната в Украйна ще бъде основен фактор.

Това накара АЦБ да изиска от комерсиалните банки усилят финансовите буфери, с цел да подсигуряват, че могат да устоят на икономическата стихия.

" Пазарните лихвени проценти и спредовете на корпоративните облигации се покачиха внезапно, отразявайки упованията за по-нататъшно стягане на паричната и лихвена политиката в отговор на обновените опасности от по-устойчива повишаваща се инфлация и възходящ кредитен риск “, показва централната банка на Обединеното крластво.

АЦБ очерта редица отрицателни опасности за финансовата непоклатимост, в това число развиването на войната в Украйна, спомагателни несигурности по отношение на имотния бранш в Китай и евентуални нови противопандемични ограничавания.

Банката сложи акцент върху инфлацията, като означи, че по-силен или по-постоянен инфлационен напън може да докара до " слаб стопански напредък в международен мащаб, в допълнение внезапно стягане на световните финансови условия и капацитет за спомагателна неустойчивост и стрес на финансовите пазари. По-строгите условия биха нараснали натиска, пред който към този момент са изправени семействата и предприятията, както и обслужваемостта на дълга на обществения бранш в някои страни, в това число в еврозоната ".

Според анализатори на МВФ и Организацията за икономическо сътрудничество и раз Англия е по-податлива на криза и непрекъсната висока инфлация, в сравнение с други западни страни, всички които се борят с световните шокове на енергийните и стоковите пазари.

Британските банки бяха в добра позиция да устоят даже на сериозен стопански спад, уточни АЦБ, макар че означи, че техните финансови съотношения - въпреки и към момента мощни - се чака леко да намалеят през идващите тримесечия.

Членовете на Комитета за финансова политика (FPC) потвърдиха, че АЦБ ще удвои лихвения антицикличен финансов буфер до 2% през юли идната година и сподели, че може да трансформира лихвения % в двете направления според от това по какъв начин се развива международната стопанска система.

Нивото на лихвения антицикличен финансов буфер съставлява спомагателен буфер за банките, който варира според от икономическите вероятности.

Въпреки влошаващата се рецесия във връзка с разхода за живот и растящата инфлация АЦБ съобщи, че банките са устойчиви на уязвимостта на дълга на семействата и бизнеса.

Централната банка също по този начин изрази безпокойствие по отношение на здравето на главните финансови пазари – като държавните облигации на Съединени американски щати и Англия – които бяха обект на мощен интерес и наливане на средства през март 2020 година, когато пандемията от Covid-19 провокира под паника разпродажби на други активи.

" Условията могат да продължат да се утежняват, изключително в случай че неустойчивостта на пазара се усили в допълнение “, казат от АЦБ. От Централната банка също по този начин обявиха, че ще извършат изчерпателен разбор на действието на пазара на първични материали, като търговията с метали беше съществено нарушена през март от нахлуването на Русия в Украйна.

АЦБ уточни, че ще стартира през септември своя стрес тест на банките за 2022 година, който беше занимателен заради войната в Украйна, като резултатите евентуално ще излязат в средата на 2023 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР