Английската провинция е декор за много известни филми. Всички сме

...
Английската провинция е декор за много известни филми. Всички сме
Коментари Харесай

Лудостта на имението Saltburn, което е съвсем реално  

Английската провинция е фон за доста известни филми. Всички сме виждали красивите дребни къщи със зелени морави и цветни лехи от „ Убийства в Мидсамър “. Виждали сме и красиви крепости като този в „ Имението Даунтън “.

Семейството на Рудолф Хьос има всичко, за което в миналото си е мечтало - спретната къща с огромен двор, прислуга, градина... залепена за оградата на Аушвиц

Наскоро се запознахме и с още един необикновен дом в британската провинция – така наречен имение „ Солтбърн “, което е напълно действително и се споделя „ Драйтън Хаус “. В нея се развива действието на кино лентата Saltburn с присъединяване на Бари Киогън и Джейкъб Елорди.

Снимка: IMDb

Невероятната постройка е издигната към 1328 година и има 127 стаи. Самото имение като парцел съществува от 1066 година Най-сериозната реорганизация на имението е през 1700 година, когато фасадата е изменена в бароков жанр.

Имотът е благосъстоятелност на семейство Саквил от епохи насам, само че се употребява за първи път в киното във кино лентата на Емералд Фенел.

Снимка: IMDb

„ Успяхме да убедим притежателите. Обикновено в Националния концерн на парцелите на Англия и този за културното завещание не разрешават да променяме каквото и да било по парцелите, в които снимаме. Тук нямаше такова нещо – фамилията ни разреши да вършим каквото желаеме с къщата “, споделя дизайнерът на продукцията Сузи Дейвис.

Тя споделя, че съзнателно е желала имението да бъде изцяло същинско. „ Тази къща е доста значима за нас. Тя в никакъв случай не е снимана даже на фотография “, добавя тя.

Снимка: IMDb

Интериорните фрагменти са снимани в същинските стаи на имението, неговият параклис и градини. Екипът на кино лентата прибавя единствено модерни мебели и тук-там трансформира озеленяването.

Смята се, че името на пустинята идва от това на античен град

Ваната на „ Солтбърн “

Една от сцените, която стана най-емблематична за целия филм, е тази с ваната и Бари Киогън. За задачата екипът е трябвало да направи основна смяна по разпределението на стаите в имението.

Снимка: IMDb

В лентата спалните на двете момчета са свързани с обща баня, в която се намира въпросната баня. Такова помещение в имението няма и за него е употребена спалня, която екипът пребоядисва в алено. Ваната е направена от фибростъкло и е по поръчка, с цел да може да побере Джейкъб Елорди, който е доста висок.

Спалните на момчетата също са преправени доста. И двете стаи са пребоядисани в лъскава алена багра. Екипът прибавя и детайли като мръсни облекла, употребявани чаши и други, с цел да направи стаите по този начин, като че ли в действителност се живее в тях.

Снимка: IMDb

Лабиринтът на имението

Едно от нещата, с които имението не разполага, е лабиринтът от шубраци. В неговия център има статуя на миноватър на Никола Хикс.

Дизайнерът на лабиринти Адриан Фишер работи по формата и структурата на декора, само че екипът признава, че е било невероятно да го изградят изцяло. Повечето коридори са конструирани от шубраци в саксии, а останалото е компютърна анимация.

Снимка: IMDb

Последни линии

Макар архитектурата и обзавеждането на имението да са невероятни, екипът не е целял всичко да наподобява съвършено като за фотография. На доста места по време на кино лентата можем да забележим купища мръсни чинии, чаши на пода, претъпкани пепелници и други детайли, които приказват, че в това имение се живее.

Екипът даже разисква миризмата на къщата и прибавя цветя.

„ В началото искахме образно филмът да наподобява на картина на Караваджо – нещо, което те притегля и искаш да го имаш. Но с времето картината стартира да се разтапя и да се разкривява по този начин, както историята се разкривява “, изяснява Дейвис.

Цената на имението съгласно последни оценки е почти 42,5 милиона английски лири.

Снимка: IMDb

Филмът донесе и нежелано внимание

Семейството, което има „ Драйтън хаус “, се оплака от нежелано внимание след премиерата на лентата. И кой може да ги вини – постройката е била частна и загадка в продължение на епохи.

След появяването на кино лентата „ Солтбърн “ притежателите се оплакаха от големи тълпи от хора, които идват до имението да се снимат на вратите и в градините.

ТикТок потребителят Риан Уилямс, която живее наоколо, разгласява къс видеоклип, в който дава подробни насоки по какъв начин да се стигне до „ Драйтън хаус “. Видеото получава повече от 5,5 милиона гледания.

„ Как бихте се почувствали в случай че непознати хора се снимат пред дома ви? “, сочи публична позиция на имението.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР