Английската прокуратура съобщи, че е успяла да открие в Плевен

...
Английската прокуратура съобщи, че е успяла да открие в Плевен
Коментари Харесай

Англия прати в затвора плевенчанин, участвал в компютърни измами за 41,6 млн. паунда

Английската прокуратура заяви, че е съумяла да открие в Плевен компютърен експерт, който е взел участие в интернет измами за 41,6 млн. лири. 37-годишният Светослав Дончев е правил скриптове за уеб сайтове, които да наподобяват същинските на 53 компании, основани във Англия. Целта била да се изпращат подправени имейли на клиентите им, с които те се приканват да оповестяват своя финансова и персонална информация. Получените данни се давали на киберпрестъпници, които ги препродавали или пък източвали банковите им сметки.

Разследващите са стигнали до Дончев посредством компютъра на хакера Грант Уест, който по-рано бе наказан на 10 година затвор и да върне 900 000 паунда в криптовалута, които е съумял да прибере от жертви на интернет измами. Българинът е открит в дома си в Плевен, където живеел с родителите си, и е екстрадиран в Англия.

По време на процеса е открито, че евентуално половин милион души са потърпевши от неговата активност. Той не е крал банкови данни, само че е осигурявал техническа опция на други лица, които да го вършат. Предоставял им е и програмен продукт, който пречи на уеб браузърите да разпознават фишинг уеб страниците като рискови.

Дончев се е признал за отговорен по пет обвинявания и е наказан на 9 година, от които евентуално ще излежи половината в британски затвор и по-късно ще бъде подложен на полицейски надзор. „ Щателното полицейско следствие по този случай демонстрира, че ще проследим всички, които вземат участие в онлайн измами. Ако са в чужбина, ще ги екстрадираме и надигнем пред съдилищата в Обединеното кралство ”, разяснява прокурор Сара Дженингс. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР