Английската писателка и един от най-големите приятели на България, автор

...
Английската писателка и един от най-големите приятели на България, автор
Коментари Харесай

Отиде си един от най-големите приятели на България

Английската писателка и един от най-големите другари на България, създател на едни от най-хубавите исторически книги, писани за героите на страната ни Мерсия Макдермот е умряла броени дни преди да навърши 96 години, съобщи " Фокус “.

Мерсия Макдермот посвещава повече от 30 години на проучването на българската история. Автор е на книгите “Апостолът на свободата " за Васил Левски, " История на България (1393-1885) ", както и на биографиите за Гоце Делчев, Яне Сандански и Димитър Благоев.

Книгата на Мерсия Макдермот " Свобода или гибел. Биография на Гоце Делчев “, издадена през 1978 година от дълго време беше изчерпана. В началото на 2022 година, в навечерието на 150 години от рождението на огромния българин, издателство " Синева “ отпечата второ издание на книгата със съдействието на община Гоце Делчев.

" Днес, с горест и безпределно почитание се прекланяме пред паметта на тази почтена жена, която посвети голяма част от живота си на България, нашата история и нашите национални герои. Тя бе другар на нашия град – неведнъж е посещавала Гоце Делчев през годините, а в Общинския исторически музей се пазят дарени от нея скъпи предмети. Изказваме откровените си съболезнования на фамилията и околните й, като благодарим за другарството и отдадеността й към България! Дълбок реверанс пред паметта на Мерсия Макдермот!, допълват от Община Гоце Делчев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР