Английската кралица Елизабет I имала съветник Джон Дий. И този

...
Английската кралица Елизабет I имала съветник Джон Дий. И този
Коментари Харесай

“Велик медиум и руски шпионин”. Каква е тайната на истинския агент 007?

Английската кралица Елизабет I имала консултант Джон Дий. И този има черно огледало. С негова помощ придворният прави предсказания за господарката си. Наскоро учени откриха, че ацтеките са помогнали на англичанина да види бъдещето. За историческия абсурд - в материала.

Дий, Джон Дий

В съзнанието на актуалните хора, с помощта на поредицата от романи на Ян Флеминг, се е запечатал неуловимият разузнавач с кодов номер " 007 " Джеймс Бонд. Но не постоянно е било по този начин.

За англичаните от XVI век под мистериозните цифри „ 007 ” се крие още един човек - Джон Дий. Виден математик и географ, лингвист и мъдрец, неговите съвременници обаче го помнят като вълшебник и алхимик.

Колекцията му от редки книги и ръкописи е една от най-големите в Европа по това време. А за неговите качества се носят митове. Заклинател на души, стопанин на детайлите (твърди се, че Дий е изпратил бурята против испанската Непобедима армада през 1588 г.), ясновидец - описът надалеч не е цялостен.

Според някои източници услугите на Дий са били употребявани интензивно от британските монарси. Известно е, че Мария Тюдор е поискала от него обстоен хороскоп. Той извършил поръчката, за което за малко да заплати с живота си.

Предсказанията - бездетност, че ще бъде наследена от нелюбимата сестра - толкоз не се харесват на Кървавата Мери, че тя вкарва учения в тюрма и даже възнамеряваше да го екзекутира. Но всичко се сбъдва: Мария умира, без да остави правоприемник, а тронът минава към Елизабет.

Тя в действителност прави оценка Дий. Кралицата-дева даже дефинира датата на коронацията си след консултация с него. Астрологът отбелязва изключително значими известия със специфичен код „ 007 “: нули означаваха „ единствено за вашите очи “, а седем е щастливо число за алхимиците.

Имахме шанс “

През идващите години престижът на ясновидеца единствено се усилва. Околните волю или неволю попадат под въздействието му. В него има прочут магнетизъм: висок, слаб дъртак в дълга тъмна тога и гъста бяла брада.

Ръководителят на съветското посолство Григорий Микулин, който е в британския двор, написа в отчет: при първата среща Дий му направи необичайно усещане - рязък взор, меки хипнотични придвижвания, убеден висок глас.

Не е изненадващо, че по едно време съветските царе, в търсене на „ мъдри и умели хора “, интензивно канят магьосника да пристигна при тях. Той даже се заинтересува от предлагането. Вярно, той скоро отхвърля - в двора има слух, че Москва е купила съветника на Елизабет.

Разбира се, като всеки професионален алхимик, Дий имал голям брой специфични предмети. Кристални топки, кристали и чаши от редки и скъпи минерали. А също и черно огледало. С негова помощ той се свързва с другия свят.

Направено е от обсидиан, вулканична канара. В Стария свят е огромна необичайност. Затова учените вземат решение да схванат по какъв начин екзотичният артефакт се озовава в ръцете на британски медиум.

През 2021 година археологът Стюарт Кембъл от университета в Манчестър и сътрудниците му Елизабет Хийли, Ярослав Кузмин и Майкъл Гласкок вършат геохимичен разбор на огледалото.

" Имаме шанс, че обсидианът се намира единствено в някои вулкани. Има малко евентуални източници и най-много знаем състава им ", изясни Стюарт Кембъл.

Това разрешава да се откри от кое място идва материалът, от който е изработен амулетът. Неговата „ химическа биография “ е най-съвместима с мексиканския обсидиан от град Пачука. Известно е, че точно там ацтеките са добивали рядката канара.

Освен реликвата на Дий, откривателите са изследвали още две огледала и полирана правоъгълна плоча от обсидиан, съхранявана в музейни сбирки. Експонати има и в Централна Америка. И подробният разбор удостоверява: те са от един и същи ацтекски обсидиан.

Нестандартен подарък

Но нещо друго е доста по-интересно: в античната цивилизация неразделният признак на коридора, банята или чантата не е бил употребен по предопределение. Не се гримират, не миеят лицето си и не сресват косата си пред огледалата. Индианците се отнасят към тях по същия метод като Джон Дий.

„ Това са необятно публикуван вид ацтекски ритуални предмети. Те са били употребявани за разнообразни цели: в медицината и като амулет, за отбрана от зли духове и за гледане в душите на хората ” пишат учените.

Във фолклора на ацтеките има една забавна легенда. Бог Тескатлипока, чието име се превежда като „ димящо огледало “, подарил на основното небесно създание Кетцалкоатъл чудноват подарък - кръговиден пакет. Той го разгънал и вътре имало черно огледало. Като погледнал, владетелят се ужасил и решил да напусне народа си вечно.

Какво видя Кетцалкоатъл? Може би ужасното бъдеще е нашествието на испанците и рухването на империята? Легендата мълчи за това. Но митът образува основата на религиозната процедура: посредством огледала, направени от обсидиан и други скъпи материали, ацтекските жреци поддържат връзка с боговете и вършат предсказания.

" Като се има поради ползата на Джон Дий към Новия свят, евентуално той е бил наясно със символиката на обсидиана и всезнанието на огледалото от Тескатлипока ", споделят учените. " Това може да е била главната причина за придобиването на подобен предмет. "

Как индийската реликва стига до англичанина? Екипът на Стюарт Кембъл допуска, че той може да го е закупил при някое от пътуванията си. След испанското завладяване античните артефакти, а с тях и незнайни традиции и обичаи, се изсипват в Европа.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед28136Москва: Преди атентатаАлтернативен Поглед26391Русия- страната на злото или страната на свободатаАлтернативен Поглед49081Валентин Вацев: Демократическата партия се чуди по какъв начин да накара още веднъж гробищата да гласуватАлтернативен Поглед39075Валентин Вацев: Русия би трябвало да преодолее, да надмогне, да пребори себе си, с цел да заслужи бъдещето сиАлтернативен Поглед32723Проф. Андрей Пантев: Замразените национализми се съживяватАлтернативен Поглед548701Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед178555Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед136707Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед122140Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед92231Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАвторски:ПоследниНай-четениРумен Петков27862 Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР