Англия в средата на 60-те: абсолютно култов период на музикална

...
Англия в средата на 60-те: абсолютно култов период на музикална
Коментари Харесай

Музикални хроники: Когато Ринго Стар беше хазяин на Джими Хендрикс и го изхвърли заради непростима изцепка

Англия в средата на 60-те: безусловно паметен интервал на музикална гражданска война с някои от най-великите рок реализатори в историята, събрани на едно място.

Това е времето, когато групи като Beatles и Rolling Stones се въодушевяват взаимно, творят дружно и влизат в потребна конкуренция – до момента в който вадят един след различен безконечни шлагери и пишат историята на музиката с творчество, значително ненадминато и до през днешния ден.

 Jimi Hendrix 1967 uncropped

Джими Хендрикс

Съдбата на Хендрикс е по особен метод преплетена и с Beatles, и с Rolling Stones, въпреки и не по метода, по който може би очаквате.

Едва ли да вземем за пример ще предположите, че когато идва в Англия, Джими е обвързван с великата ливърпулска четворка на първо място тъй като отсяда в жилището на барабаниста Ринго Стар. 

А с цел да се стигне въобще до преместването на американеца във Англия, решаваща роля изиграва тогавашната другарка на Кийт Ричардс, китариста на Stones. Линда Кийт вижда Хендрикс в нощен клуб в Ню Йорк и е запленена от метода, по който допира струните. Тя среща към момента незнайния музикант с Час Чандлър, басиста на Animals, който към този момент е решен да напусне групата си и да се занимава с мениджмънт на реализатори.

През 1966 година Ринго приютява американеца в своя партерен апартамент в Лондон. Всъщност там заживяват общо четирима души – Хендрикс, приятелката му Кати Ечингъм, както и мениджърът му Час Чандлър със своята другарка Лота Нъл.

Трудно е за поверие, само че всички те заплащат единствено 30 паунда за наема на цялото жилище. Дори като сметнем инфлацията, сумата се равнява на под 500 паунда днешни пари и още веднъж е необикновено ниска. Големите триумфи на Хендрикс и неговото трио The Jimi Hendrix Experience стартират в края на 66-а с издаването на първия им сингъл Hey Joe.

Следват още безконечни класики като Purple Haze и The Wind Cries Mary, а китаристът няма проблем да си заплаща наема, тъй че изгонването му не е обвързвано с нередовни заплащания. Впрочем, точно в този апартамент Джими композира The Wind Cries Mary – баладата, написана за сдобряване след скандал с Кати Ечингъм (чието презиме е Мери).

 Ringo Starr circa 1965

Ринго Стар

По някаква причина Хендрикс варосва стените на всички места из дома и трайно ги поврежда, поради което Ринго се вижда заставен да го изгони. 

Хубавото е, че барабанистът на Beatles очевидно не скапва изцяло връзките си с Джими след тази преживелица. Той продължава да поддържа музикалната му кариера и си остава другарски надъхан към него. Цялата ливърпулска група наподобява демонстрира положително отношение към американеца, съдейки по казаното от мениджъра му Час Чандлър.

Когато The Jimi Hendrix Experience се сблъскват с враждебно отношение на някои места при първото си турне из Англия, Чандлър отбелязва: „ За благополучие, получихме голяма помощ от хора като Мик Джагър, Пол Макартни и Джон Ленън “. 

Ленън и брачната половинка му Йоко Оно го наемат за три месеца през 1968 година и точно там вършат фамозната гола фотография за обложката на албума Two Virgins.

С този епизод специфичният статут на жилището е вкоренен. А Ринго очевидно ще остане в историята освен като един от най-прочутите и сполучливи музиканти, само че и като наемодател на знакови и ексцентрични звезди.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР