Англия излиза днес от четириседмична карантина и се връща към

...
Англия излиза днес от четириседмична карантина и се връща към
Коментари Харесай

Англия излиза от карантината, връща се към регионалните ограничения

Англия излиза през днешния ден от четириседмична карантина и се връща към районен метод в рестриктивните мерки, които министър председателят Борис Джонсън се надява да вдигне през пролетта с помощта на съчетаното влияние на имунизациите и на всеобщото тестване, съобщи Франс прес.
Това бе втората карантина в Англия; тя целеше да забави вторатакоронавирусна вълна в страната, най-силно наранена от пандемията измежду европейските страни (над 59 000 смъртни случая при 1,6 милиона заразени).
Поне до февруари вместо нея се вкарва система за паника на три равнища и се постановат локални рестрикции съгласно тежестта на епидемията.
"Трябва да сме реалисти и би трябвало да приемем това (...), че към момента няма ваксина " във фаза на използване - само тя ще разреши да се върнем към естествения живот, изясни във вторник Борис Джонсън в Камарата на общините.
"Занапред не трябва да си разрешаваме никакво разпределяне, изключително през студените зимни месеци ", добави той, мотивирайки ограничаващите ограничения.
В рамките на разхлабването, подхванато в цяла Англия, магазините за артикули не от първа нужда могат още веднъж да посрещат клиенти - огромно облекчение за търговците преди наближаващата Коледа, обичайно мощен интервал за бизнеса им.
Спортните зали също могат да отворят порти, възобновяват се богослуженията и сватбите.
Жителите на района е позволено към този момент да се събират, най-вече по шестима, а навън - единствено в случай че в тяхната област е оповестено оптимално равнище на паника.
Почти в цяла Англия с население към 55 милиона работят второ или трето ниво на паника, с изключение на на остров Уайт, в Корнуол и на островите Сили, където е оповестено най-ниското, първо равнище.
Ограниченията (засягащи по-специално работата на пъбовете и заведенията за хранене, също и събиранията на закрито) са по-строги, в сравнение с преди карантината. Това разгневи мнозина депутати, в това число измежду консерваторите на премиера Джонсън.
Те се притесняват от печални последствия за стопанската система, отслабена към този момент спряво нивото отпреди пандемията, както сподели неотдавна оповестеното показване на фирмения баланс на правосъдните органи заради несъстоятелност на "Аркадия груп ", притежател на марки фешън облекло, добре познати на британците.
За да поддържа бранша през интервала на коледните покупки, държавното управление разреши на търговците повече еластичност в работното време - някои вериги са решили да работят непрекъснато.
При вчерашното гласоподаване за държавния проект депутатите лейбъристи - от главната опозиционна партия, се въздържаха. Водачът им Киър Стармър реши, че финансовата помощ на изпълнителната власт за най-силно потърпевшите зони е незадоволителна, и изрази подозрения, че новите ограничения ще бъдат ефикасни, щом липсва ефикасна система за тестване.
Правителството призна съществуването на "важни " стопански последствия от рестрикциите, само че акцентира, че резултатът от неконтролирано разпространяване на вируса би бил "далеч по-лош " за здравето на популацията.
Тези причини не убедиха някои депутати консерватори и 55 от тях гласоподаваха против държавния проект, а други 16 се въздържаха. Така Борис Джонсън срещна най-силната до момента опозиция в редиците на личната си партия, откогато е на поста.
Мерките, признати в последна сметка с 291 гласа против 78, ще бъдат преразглеждани всеки две седмици; първата оценка ще бъде направена на 16 декември. "Това ще е опция да запазим напредъка, реализиран предишния месец, и да задържим вируса под надзор ", увери нощес държавен представител.
Въпреки напредъка в битката с заболяването - спад с към една трета в броя на заразяванията по време на карантината, както сочи разбор на лондонския Имперски лицей, малко е евентуално рестрикциите да бъдат смекчени преди Коледа.
За Коледа британците ще получат въпреки всичко една пауза - за пет дни, от 23 до 27 декември, ще бъдат позволени фамилните сбирки, без обаче да участват хора от над три семейства.
Борис Джонсън се надява въвеждането на всеобщо тестване и имунизациите да обезпечат опция страната да излезе през пролетта от дългия тунел от рестрикции.
Другите райони от Обединеното кралство са възприели разнообразни тактики. В Шотландия, да вземем за пример, също работи система от локални ограничавания. Уелс - след 17-дневна карантина, завършила при започване на ноември, ще разпореди пъбовете да затварят от петък в 18.00 ч. и ще им забрани да продават алкохол с вярата преди Коледа да задържи по този метод епидемията под надзор.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР