Англичанинът Дейв Джоунс донесе в града под тепетата медалите на

...
Англичанинът Дейв Джоунс донесе в града под тепетата медалите на
Коментари Харесай

Дейв донесе от Острова медалите на прачичо си

Англичанинът Дейв Джоунс донесе в града под тепетата медалите на прачичо си Ейбрахам, който е умрял по време на Първата международна война и е заровен в Пловдив. Това се случи през вчерашния ден, на възпоменателната гала на английските гробове на Пловдивските централни гробища. Поводът бе удостояване на паметта на починалите военнослужещи и цивилни и навършването на 100 години от края на войната.

На службата, която беше отслужена от английски духовник, участваха посланикът на Англия Ема Хопкинс, зам.-посланикът на Република Ирландия, регионалният шеф Здравко Димитров, зам.-кмета по „ Спорт, юношески действия и обществена политика “ Георги Титюков, представители на армията и жители от България и Обединеното кралство.

Церемонията мина под звуците на минорен тромпет. На всеки един от гробовете бяха сложени обичайните макове, а Ема Хопкинс държа къса тирада.

Дейв Джоунс беше дошъл особено от Англия в компанията на брачната половинка си Бернадет, с цел да уважи паметта на прачичо му и да постави на гроба му медалите му от борбите. Ейбрахам Джоунс е умрял от пневмония единствено пет дни преди края на войната и е заровен в Пловдив.

Отличията и писмата му до околните му в Англия са били защитавани дълги години в запечатана кутия, която се предавала от потомство на потомство. През предходната година, Дейв и фамилията му решили да отворят сандъчето и там намерили ордените. Веднага решили да ги донесат в България и да ги положат на гроба. Избрали да дойдат на възпоменателната гала по случай края на войната. Дейв остави на гроба на прачичо си и камъче от реката в родното му село, което се намира край Манчестър.

фотоси: Наташа Манева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР