Ангелите на Сиджар е въздействащ Max Original документален филм за

...
Ангелите на Сиджар е въздействащ Max Original документален филм за
Коментари Харесай

Гледаме затрогваща история за геноцида на йезидите

" Ангелите на Сиджар " е въздействащ Max Original документален филм за геноцида на йезидите, режисиран от номинираната за Оскар Хана Полак, който можем да гледаме от 30 септември в стрийминг платформата  HBO Max. Филмът на режисьора Хана Полак споделя история за геноцида над йезидите, осъществен от организацията " ISIS " през 2014 година в иракски Синджар.

Главните настоящи лица, Ханифа и Саид, по знамение оцеляват след клането. Във кино лентата се появява и Надя Мурад - носителка на Нобелова премия за мир и сестра на Саид. Хана Полак дава глас на оживелите и демонстрира тяхната отдаденост да спасят обичаните си хора от плен, свидетелствайки за грубо безчовечие и давайки аргумент, че у хората е останала добрина. Синджар, Северен Ирак, 2014 година: Ханифа, млада йезидка, оцелява по знамение след офанзивата на " ISIS " против религиозното и етническо малцинство на йезидите в региона на Синджар в Северен Ирак. Ханифа съумява да избяга, само че петте й по-малки сестри биват отвлечени. Те са откарани с камиони и поробени. Въз основа на извънреден достъп до едно от най-опасните места на земята, номинираната за Оскар и Еми режисьор Хана Полак наблюдава задачата на Ханифа да откри сестрите си и да ги върне вкъщи – както е дала обещание на умиращия си татко. Някога най-голямото населено място на йезидите в Ирак, Синджар през днешния ден не е отломки.

След офанзивата на " ISIS " през 2014 година йезидите са екзекутирани, измъчвани, изнасилвани и принудени да преминат в полово иго, като всичко това има за цел да унищожи вечно тяхната миролюбива общественост. В основата на кино лентата е поразителната история на една невероятна жена - Ханифа. Пет от сестрите й са отвлечени през август 2014 година Най-малката е на седем, най-голямата на осемнадесет. Малко по-късно, на смъртния одър на татко си, Ханифа му се заклева, че ще откри девойките и ще сплоти фамилията. Филмът наблюдава стъпките на Ханифа и показва завладяващи свидетелства на оживели от геноцида. Един от оживелите е Саид, който се избавя като по знамение от екзекуция в родното си село Кочо, в което в този момент почиват хиляди човешки кости.

Саид помни лицата на тези, които са натискали спусъка. Той оцелява, с цел да свидетелства за осъществените ужасяващи закононарушения и да отмъсти за своите близки. Хана Полак стъпва в тази окървавена земя, с цел да хвърли светлината на прожекторите върху йезидския геноцид от 21-ви век и неговите истории за принуждение, само че и вяра за оживелите за по-светло и спокойно бъдеще. Документалният филм " Ангелите на Сиджар " е продуциран от HBO Max, Hanna Polak Films, Saxonia Entertainment, Česká Telewize, с присъединяване на ZDF в съдействие с Arte. Филмът завоюва Голямата премия на Долна Силезия на тазгодишния 19-ти Millennium Docs Against Gravity, както и премията за най-хубав полски филм на 19-ия Millennium Docs Against Gravity. Филмът беше и в късия лист за номинации за Европейските кино награди. Гледайте " Ангелите на Сиджар " от 30 септември в HBO Max. Ето филмовия откъс на кино лентата: https://youtu.be/ZKi_Yjyak78

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР