Ангелът на смъртта е странно умиротворяващ термин за болест, която

...
Ангелът на смъртта е странно умиротворяващ термин за болест, която
Коментари Харесай

FT: Когато става въпрос за маймунска шарка, трябва да се обърнем към историята

" Ангелът на гибелта " е необичайно умиротворяващ термин за болест, която умъртви милиони и остави оживелите обезобразени от мехури по кожата. Едрата шарка, както е наречена през 15-ти век, с цел да се разграничи от " огромната шарка " на сифилиса, бе публично ликвидирана през 1980 година след световна акция за имунизация, написа Financial Times.

Сега имунизацията против едра шарка е още веднъж на дневен ред, с цел да се бори с извънредно огнище на маймунска шарка, по-леко заболяване, породено от обвързван вирус. Към началото на седмицата Световната здравна организация е записала повече от 250 доказани или хипотетични случая на маймунска шарка в най-голямото огнище, следено отвън Западна и Централна Африка, където е ендемично. Обединеното кралство е една от най-тежко засегнатите страни със 71 доказани случая към 25 май. За съпоставяне, страната е записала общо седем случая от 2018 до 2021 година

Ваксината против едра шарка, също е лицензирана за маймунска шарка и обезпечава добра степен на кръстосана отбрана. Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, която има 5000 дози и повече по поръчка от производител, съобщи в понеделник, че ваксинира близки контакти с доказани случаи и поучава 21-дневни карантини, отразяващи вероятния инкубационен интервал. Тази тактика за ограничение признава, че някои пациенти не са имали анамнеза за пътешестване или контакт със инфектирани животни, което допуска предаване в общността. Сега учените се пробват да схванат дали епидемията се дължи на човешко държание или генетична смяна във вируса на маймунската шарка.

Вирусът, регистриран за първи път при маймуни през 1958 година и при хора през 1970 година, принадлежи към семейство ДНК вируси, наречени ортопоксвируси. Други членове на вирусното семейство, които могат да обиден хората, включват едра шарка (вирусът на вариола); кравешка шарка; и ваксинията, релативно лек вирус, употребен във имунизацията против едра шарка. Объркващо е, че варицелата не е обвързвана. Има две съществени вирусни клона: настоящето огнище е от западноафрикански, съдбовен в един % от случаите, а не от централноафрикански (или басейна на Конго), който може да убие до 10 %. Децата и тези с злепоставен имунитет, в това число бременните дами, са най-застрашени.

Ранните признаци на инфекцията включват тресчица, болки, настинка и изтощение; по-късно обриви по лицето, гениталиите и крайниците. Те набъбват в цялостни с гной лезии, които изсъхват и падат. Като цяло болестта минава от единствено себе си след две до четири седмици.

Вирусът нормално не е мощно предаван; популяризира се най-много посредством контакт кожа до кожа или посредством нечисто спално долни дрехи, облекла или принадлежности. Членовете на семейството и половите сътрудници са изложени на най-голям риск. Ролята на предаване със сперма или други генитални тайни е неразбираема, съгласно СЗО. Големите респираторни капчици от кашлица и кихане също могат да предадат вируса, само че във връзка с предаването по въздух, маймунската шарка е по-трудна за улавяне от Covid.

Джими Уитуърт, професор по интернационално публично здраве в Лондонското учебно заведение по хигиена и тропическа медицина, означи, че доста сегашни случаи са измежду мъже, които вършат секс с мъже, което прави поведенческите фактори по-просто пояснение от мутирал вирус (ДНК вирусите се развиват доста по-бавно от РНК вируси като грип и Covid).

" Такива сплотени групи са добре документирани, защото разрешават бързо разширение на огнища на инфекциозни болести ", сподели Уитуърт. " Преразпространяващите се събития са по-вероятни, в сравнение с смяна в характерностите на самия вирус. " Шансовете да го хванете от инфектиран сътрудник или в публичния превоз, добави той, са " извънредно ниски " заради дребния брой случаи, което прави универсалната имунизация против едра шарка, която отпадна след ликвидирането на вируса, неоправдана.

Тогава наподобява, че лозунгът е зоркост, а не суматоха. Вирусът на маймунската шарка е ендемичен в страни, където циркулира непрекъснато измежду животни, най-вече африкански гризачи като прерийни кучета и плъхове; той стига до хората посредством ухапвания, драскотини или боравене с недопечено месо от диви животни. Европейският център за предварителна защита и надзор на болесттите предизвести, че сегашна зараза при хора може да стигне до животните в неендемични страни, като " преливането " от човек към животно ще сътвори нови вирусни резервоари.

Това в допълнение усилва риска. Както разяснява лекар Гарет Уилямс в своята фамозна книга от 2010 година " Ангелът на гибелта ", едрата шарка може да е зародила от разновидности в различен ортопоксвирус, вирусът на татерапокс при джербилите (малък гризач, прочут от епохи в зоните на северните пустини и сухите степи).

Предупреждавайки против самонадеяността, той написа, че е евентуално патоген, сходен на едра шарка, може да се появи още веднъж посредством разновидността на обвързван вирус: " Маймунската шарка към този момент е тръгнала по този път ".

" Падналите ангели ", отбелязва той, " не е наложително да изчезват вечно ".
 Учените са озадачени от разпространяването на маймунската шарка на Запад
Учените са озадачени от разпространяването на маймунската шарка на Запад

Огнищата в Африка нормално са в селски региони при непосредствен контакт със инфектирани плъхове и катерици, не в градове
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР