Ангела Меркел призна, че има дълбоки разногласия между водените от

...
Ангела Меркел призна, че има дълбоки разногласия между водените от
Коментари Харесай

Меркел призна за проблеми в преговорите за коалиция

Ангела Меркел призна, че има дълбоки различия сред водените от нея консерватори, либералите и зелените, които пробват да намерят компромис за сформиране на ръководеща коалиция в Германия. Същевременно тя изрази убеденост, че може да бъде реализирано единодушие за бъдещо държавно управление, съобщи Ройтерс.

“Имаме дълбоки различия. Всеки се пробва да отстоява оптимално позициите си ”, сподели канцлерката при идването си през вчерашния ден на следващия и финален кръг от предварителни договаряния за коалиция. Самата Меркел дефинира 16 ноември като краен период на диалозите, на които би трябвало да бъде реализирано авансово единодушие за коалиция. Ако такова бъде реализирано, ще се пристъпи към същинските договаряния за съдружно съглашение. Но при неуспех най-вероятно ще се стигне до нови избори, след които няма никаква сигурност, че Меркел ще резервира позициите си.

Германският еврокомисар по бюджета Гюнтер Йотингер предизвести, че неуспех на договарянията за държавно управление ще навреди на Европа и ще ускори позициите на популистите.

Очакваше се почналите през вчерашния ден диалози сред ХДС/ХСС, “Свободните демократи ” и “Зелените ” да продължат до късно или даже до ранните часове през днешния ден. Един от най-спорните въпроси е миграцията. Съюзниците на Меркел от ХСС желаят предел за банкет на мигранти. Което е табу за “зелените ”, които от своя страна към този момент направиха отстъпки в договарянията, като се отхвърлиха от свои настоявания като прекъсването до 2030 година на електроцентралите на въглища и колите с мотори с вътрешно горене. Но пък в този момент желаят бъдещото държавно управление да махне съхраняваните в Германия US нуклеарни бойни глави.

Междувременно се заприказва, че бъдещият финансов министър на Германия може да е Петер Алтмайер – сегашен началник на кабинета на Меркел. През последните години канцлерката му разпорежда най-различни и някои от най-трудните задания, поради което мнозина го оприличават на “универсално оръжие ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР