Ангела Меркел, която сега в 16-тата си и последна година

...
Ангела Меркел, която сега в 16-тата си и последна година
Коментари Харесай

Унгария и Полша блъфират. На ход е Меркел

Ангела Меркел, която в този момент в 16-тата си и последна година като немски канцлер, безспорно се изкушава на компромис с Унгария и Полша в името на спасението на историческата фискална договорка на Европейски Съюз. Но не би трябвало да прави това.

Причината е, че залогът е доста по-значим от фискалната договорка, колкото и огромна да е тя. И без значение по какъв начин наподобяват нещата в профил, Европейски Съюз в реалност държи по-силната ръка. На 10 декември, когато е идната среща на европейските водачи, и в последните седмици на немското европредседателство преди предаването му на Португалия от 1 януари, Меркел би трябвало да изиграе всичките си козове.

На процедура Будапеща и Варшава се пробват да изнудват Европейски Съюз . Те заплашват да наложат несъгласие на фискалния пакет от 1.8 трилиона евро. Той включва идващия седемгодишен бюджет на Европейски Съюз и спомагателен фонд за стимулиране на потърпевшите от ковид стопански системи, който ще се финансира от взаимно издавани облигации на Европейски Съюз.

Като откуп за поддръжката си на договорката, Унгария и Полша желаят Европейски Съюз да се откаже от новия механизъм, обвързващ приемането на тези пари със спазването на върховенството на закона в страните членки.

Междувременно този механизъм към този момент бе отслабен спрямо първичния си вид – той ще се задейства единствено при злоупотреби, отнасящи се директно до изразходването на европейските пари в страните членки. Но явно даже и това е прекомерно непостижимо за Унгария и Полша. И двете страни са в процедура на инспекция от Европейски Съюз за интервенция в независимостта на правораздаването и други базови детайли на правовата страна.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР