Ангел ЗлатковДенят на народните будители възниква в едно изключително трудно,

...
Ангел ЗлатковДенят на народните будители възниква в едно изключително трудно,
Коментари Харесай

Будителите - недокоснати от времето

Ангел Златков

Денят на националните будители поражда в едно извънредно мъчно, тежко време, в което българският народ е заставен да се оправи с разрушителните последици от Първата международна война. Споменът за светлите идеали на Българското възобновление и самоотвержената активност на възрожденците и първостроителите съдържа образеца и посоката за излизане от националната злополука. Или както споделя тогавашният министър на националното просвещение Стоян Омарчевски: "... първата наша грижа е да обърнем погледа на нашата юноша към всичко скъпо и ярко от нашето минало и да я приобщим към това минало, с цел да почерпи тя от него жизненост и очакване, мощ и подтик към активност и творчество. "
Изборът на 1 ноември напълно не е инцидентен и демонстрира мъдростта на остарелия държавен хайлайф - на тази дата във всички краища на българските земи се празнува Св. Йоан Рилски Чудотворец, създателят на Рилския манастир и най-почитан наш светец.
Какво е будител и неговото значение?
Будителите са носителите на смяната - те са хората, които с дейностите си възпламеняват сърцата и раздвижват обществата в името на по-доброто бъдеще. Те постоянно първоначално остават неразбрани, сблъскват се с безчет компликации при реализирането на концепциите си, само че не се отхвърлят и имат вяра в триумфа си.
Всяка ера има своите будители - от време на време те са като че ли незабележими от съвременниците си като Васил Левски, различен път са обществени персони като дядо Петко Славейков. Някои от тях изгубват живота си с оръжие в ръка на бойното поле като Димчо Дебелянов, други като Иван Вазов избират да останат правилни на пътя на писменото слово.
За да разберем делото на националните будители, би трябвало да се докоснем до времето им и провокациите, с които са се сблъсквали, да чуем техните мисли, паники и очаквания, да разберем причините, с които са взимали решенията си. Будителите в предишното са били хора като нас. Будители има доста и в нашето съвремие. За страдание, обаче, се следи наклонността те по разнообразни аргументи да не се афишират обществено за такива.
За да си будител е нужно да пазиш, разпалваш и предаваш оня жар в сърцето си, който те кара да се събуждаш всяка заран с мисълта за хилядите благоприятни условия, които ти разкрива новият ден и положителните каузи, които имаш опция да свършиш.
Будителите съставляват връзката сред предишното, сегашното и бъдещето на нацията. Техните каузи дават очакване и ентусиазъм в сегашното и задават посоката за бъдещето. Техният образец за мъжество и обич осветява пътя пред доста хора, които откровено желаят да способстват за съхранението и развиването на обществото, само че или не знаят по какъв начин, или си нямат доверие, че могат да се оправят с тази задача.
Празникът се празнува изключително тържествено в Царство България и в освободените земи по време на Втората международна война, само че нещата се трансформират след 9 септември 1944-а... В днешно време празникът е възобновен, само че по този начин и не съумява да заема полагащото му се място в публичния живот. Представата за националните будители в наши дни дълго време беше сведена само до учителите и възпитателите в системата на държавното обучение. За благополучие и това стартира лека-полека да се трансформира.
Денят на националните будители запълва една доста огромна празнина в формалния роман за нашето минало. Представата на доста младежи за българската история е обвързвана само с романтиката на Средновековието и героичните битки за национално обединяване през XIX и ХХ век. Народните будители в огромната си част са носители на еволюционните промени, които оставят трайни следи върху развиването на обществото. Тя са представители на един свят, в който знанието е полезност, а разпространяването му заветен дълг. Същевременно делата на националните будители ни припомнят, че с религия и непримиримост нашият народ е преодолял редица компликации в предишното и има сили да се оправи с провокациите на бъдещето.

Източник: tuk-tam.bg
(със съкращения)
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР