Ангел Стефанов е новият кмет на район Овча купел в

...
Ангел Стефанов е новият кмет на район Овча купел в
Коментари Харесай

Новият кмет на "Овча купел": Фандъкова играе ролята на Бойко Борисов

Ангел Стефанов е новият кмет на регион " Овча купел " в София. Кандидатът на " Демократична България " завоюва на балотажа против досегашния кмет Христина Семерджиева от ГЕРБ с 20% разлика.
Той е 42-годишен, лекар по политология, преподава обществена администрация в Нов български университет. Основател е на предприемчив комитет " Маестро Кънев ", който се бори против презастрояването и хаоса в инфраструктурата на региона. Стефанов беше подсилен за кмет от шест цивилен сдружения от " Овча купел ". До 2014 година е бил публичен медиатор (омбудсман) на Столичната община. Женен е с две деца. Живее и работи в регион " Овча купел ".

Г-н Стефанов, Вие сте академични учител, какво ви провокира да се кандидатирате за кмет?

- Живея в квартал " Овча купел, а и 10 години съм бил омбудсман на Столичната община. Преподавател съм, само че по обществена администрация и като знам какво написа в книгите и учебниците - по какъв начин би трябвало да се работи, и виждам какво действително става, в частност в регион " Овча купел ", развих необикновено вътрешно предпочитание да трансформира нещата. Това няма да стане с писане на публикации и с лекции, а с деяние.

Наясно ли сте кой гласоподава за вас на изборите?

- Десните гласоподаватели на " Демократична България ", както и шестте инициативни комитета и дейните жители от региона имаха основен принос за моето избиране. Кандидатурата ми беше издигната от тези комитети и тя е резултат от натурален развой, който се разви в последните 2-3 години. В това време всеки от нас в тези инициативни комитети се сблъска с неработещата районна администрация.

Почти всички потребни неща, които се направиха в " Овча купел ", са откакто инициативните комитети влязоха в контакт с огромната община.

Оказа се, че нашата районна администрация е неправилен орган. Ролята му, надали не, е била да задържа развиването на квартала, да отблъсква самодейностите на жителите и да пречи.

Имате ли пояснение за това?

- Едно от вероятните пояснения е в модела на ГЕРБ. В него районните администрации би трябвало да играят ролята на неприятните, а общинският съвет и администрацията на кмета Фандъкова да играят ролята на положителните. От наша позиция се получава тъкмо такава картина, тъй като когато (като инициативни комитети) сме стигали до огромната община, нещата са се решавали.

Например трябваше незабавно да се построи един тротоар до Националното приблизително учебно заведение " София ". Единият излаз на учениците излизаше напряко на уличното платно и трябваше незабавно да се направи тротоар за децата, дълъг към 150 метра. С кмета на региона, госпожа Семерджиева, организирахме най-малко три срещи по този въпрос, писах четири писма, само че две години нямаше никакво развиване.

Тогава влязох в контакт с Фандъкова и въпросът беше решен за две седмици. От инициативни комитети от други региони на София научих, че и при тях също са се случвали такива работи.

Защо районният кмет няма да помогне за тротоар за учениците?

- Не е желал. Районната администрация до момента е работила като буфер сред жителите и огромната община – да задържа и забавя всичко каквото може. А когато нещо успее да стигне до огромната община – нещата се получават.

Каква е концепцията?

- Идеята е същата, както в страната, в държавното управление – министрите се гърчат и не могат да вземат решение и най-малките въпроси, само че като отидат 50 индивида да стачкуват пред Министерския съвет, излиза Бойко Борисов и споделя: " Аз дадох 100 милиона ". В случая тази роля играе Фандъкова.

В предизборната акция на всички билбордове на ГЕРБ районните кметове са дружно с Фандъкова. Няма областен кмет на ГЕРБ, който самичък да си направи предизборната акция.

Районите на София нямат собствен бюджет. Как ще изпълнявате обещанията си?

- Наясно съм, че в този момент нямам права – нямам бюджет, би трябвало всичко да координирам с общината и с общинския съвет. Амбицията на " Демократична България " е да се върви към децентрализация, тъй като сега ние, " Овча купел ", сме с население на регионален град, а нямаме опция да свършим това, което може кметът на регионалния град.

Всъщност жителите са най-големият запас и инструмент на районната администрация да организира политики и усъвършенствания на градската среда. Преди изборите най-вече обещавахме да се усъвършенства моделът на работа в районната администрация – да бъдем непрекъснато измежду хората, да ги ангажираме и тях в локалното самоуправление – да подават сигнали, да управляват поправки и строителни действия, бъдат коректив на ръководството на региона.

Обещах да се образува работещ публичен съвет към районната администрация, който да спомага, само че и да е коректив на ръководството и на мен като кмет.

Кой е най-спешният проблем за решение в " Овча купел "?

- Кварталът в този момент е непристъпен в голямата си част – няма добра инфраструктура, нито за колите. нито тротоари за хората.

За дефицита тук-там в детските градини имаме упоритостта да потърсим по-специфично решение – наемане на пространства и преустройването им във филиали с краткотрайни групи на детските градини до дефинитивно решение на казуса. Ако чакаме да се построят новите градини, това ще отнеме 3-4 години, а този период не устройва хората, които в този момент имат дребни деца.

Фандъкова построи 100 здания за детски градини и отново има дефицит. Защо?

- Защото, когато се построи нова детска градина, тези изнесени (временни) групи в приспособени, наети пространства, се закриват и децата се реалокират в новата постройка. Приспособените пространства се освобождават и по този начин не се поддържа потенциалът, с цел да дойдат там нови деца.

Така хем има нова детска градина, хем потенциалът на местата не се усилва. Тези " изнесени групи " и приспособени пространства са решение най-малко първоначално, само че по този начин се дава някаква опция на родителите.

Ако им се сложи опция: " Искате ли детето ви да пристигна в такава " изнесена група ", или ще си го гледате у дома? ", тогава дано всеки родител да реши. За нас е значимо общината да предлага благоприятни условия и който родител не желае, да си търси самичък решение за развъждането на детето.

Презастрояването е незабавен проблем в " Овча купел ". На място до бл. 412, отредено за детска градина в този момент изниква 7-етажна постройка.

- Запознат съм със случая, там въпреки всичко в ниското, до новата постройка ще се построи детска градина. Иначе решението е да се одобряват Подробни устройствени проекти на квартала. С изключение на " Овча купел-2 ", регионът няма обновени проекти. С тях хората ще знаят къде може да изникне нов градеж, а не, нагледно казано, една вечер да си легнат с градинка пред прозореца, а сутринта да се разсънят с ров или с към този момент изникнала постройка.

 Строеж на постройка на място, което е било отредено за детска градина в кв.
© Анелия Николова

Строеж на постройка на място, което е било отредено за детска градина в кв. " Овча купел ".

Какви вложения в региона бихте подкрепили?

- Ако са в строителството, ще ги насочим в периферните зони – край " Юбилейната гора ". Там може да се развие ново строителство, тъй като в този момент са празни пространства. И в земи на бившето Академия за обществени науки и стопанско управлени има къде да се строи, само че да е транспарантно и предвидимо.

Ще се осъществя ли най-накрая планът за парк " Кукуряк "?

- Ще се боря настойчиво да се осъществя този план. Процедурата за обособяването на този парк – публичното разискване за възлагането на плана, започва към този момент, само че в много лимитирани граници. Моята концепция е парк " Кукуряк " да има по-големи зелени подходи с разнообразни елементи на квартала.

Може ли да се избави банята в центъра на кв. Горна баня?

- Поел съм ангажимент да проведа диалози със притежателите на бутилиращата компания и да опитам да ги убедя, че възобновяване й не би трябвало да се попречва. Идеята ми е да включим притежателите на компанията в решаването на локални проблеми.

Сега минералната вода не носи изгоди на горнобанчани, а единствено проблеми. Бутилирането на водата и товаренето на големите камиони става в центъра на Горна баня и по този начин се разрушават улиците, а регион " Овча купел " нищо не печели от това.

 25 май. Така наподобява минералната баня в центъра на кв. Горна баня
© Максим Караджов

25 май. Така наподобява минералната баня в центъра на кв. Горна баня
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР