Ангел Русев е един от тримата ни европейски шампиони по

...
Ангел Русев е един от тримата ни европейски шампиони по
Коментари Харесай

Щангистът Ангел Русев пред Nostrabet: Европейската титла я спечелих за една специална за мен жена

Ангел Русев е един от тримата ни европейски първенци по повдигане на тежести в Москва. Русенецът стъпи на върха на Стария континент за първи път в конкуренция при мъжете, откакто към този момент имаше три европейски трофеи за кадети и една за юноши.
В изявление за Ангел Русев разкрива с какви инциденти се е преборил преди шампионата в съветската столица, коя е дамата, която го въодушевява, като излезе на подиума и за какво ще пропусне най-милия спомен за един възпитаник – абитуриентския бал.
Ангеле, след кой опит в Москва усетихте, че ще стъпите най-високо на почетната стълбичка?
След първия в изтласкването, когато подвигнах над мен 140 кг, към този момент знаех, че съм първенец. Иначе преди този момент доста се ядосах на първия си неудачен опит в изхвърлянето. Аз съм придирчив към себе си и имах убеденост, че ще потегли сполучливо. Не се получи, само че след това всичко се разви по проект.
Станахте първи в Европа на 55 кг, само че преди този момент вдигахте до 61 кг. Защо се наложи да сваляте килограми?
Треньорите ми споделиха, че на 55 кг 99 % ще съм първенец. Тежах 64 кг и се наложи да смъква повече от девет кг.
На каква диета се подложихте?
Няма диета. Просто три дни нищо не ядох и пиех по 50 грама вода. В седмицата преди надпреварата си позволявах по 200 грама вода дневно. 24 часа преди да подвигам в Москва, тежах 55,300 кг. Нищо не ядох в този ден и на другия ден, когато трябваше да подвигам, кантарът регистрира 54,800 кг.
На кого се обадихте, откакто взехте златото?
На една специфична за мен жена. Казва се Николета и живее в Хасково. Беше джудистка, в този момент е щангистка. Благодарен съм й за поддръжката по време на пандемията. Европейската купа я завоювах за нея и я обричам на нея. Тя е моят тласък за триумфи.
Така както ми говорите, май е повече от тласък?
Не желая да приказвам повече, тъй като сме първоначално. Дълго бяхме разграничени, поради лагерите ми, само че в този момент, откакто отидем при кмета на Русе, незабавно потеглям за Хасково да я видя.
В последната седмица на май е международното до 20 години в Ташкент. Готвите ли се за нова купа?
Още във втория ден след завръщането ми от Москва към този момент бях в залата. Но имам една болежка в коляното и през последната седмица не упражнявам пълноценно. Надявам се да отшуми и да се приготвя добре. Не съм максималист, задачата ми е орден в Ташкент.
Там ще вдигате в по-горната категория – до 61 кг. Лесно ли започнахте да качвате килограми?
Да, единствено за една седмица станах 62 кг, защото не спирам да хапвам. Основно телешко, свинско и пилешко месо. Вчера даже за първи път си разреших и бургер.
Към какви достижения ще се стремите на международното до 20 години?
По силите ми е да изхвърля 115-118 кг и да тласна 156-160 година Правил съм го към този момент, нека го реализира и другия месец.
Завършвате Спортното учебно заведение в Русе. Стягате ли се за абитуриентския си бал?
За страдание ще го пропусна, защото е на 24 май, а международното в Ташкент стартира на 23 май. Надявам се всичко да мине добре на надпреварата и като се върна, да се съберем със съучениците ми.
Ангеле, по какъв начин станахте щангист?
Аз преди 10-11 години бях боксьор, само че един път мой другар ме предложения да отида с него в залата за повдигане на тежести. В първия миг, като ми видяха структурата и телосложението, треньорите не бяха очаровани. Бях приведен от бокса, а в щангите би трябвало да си с изпъчени гърди. Но останах в залата и започнах да упражнявам.
Какво помните от първото си съревнование?
Беше отборно, за Купа Хасково през 2013 година. Не можах да стана първи, само че това единствено ме окуражи още повече. През 2015 година трябваше да вземам участие на първото си европейско за кадети. Но месец преди този момент извадих лакът, а и за похлупак махнаха моята категория, която беше и най-леката – 45 кг. Година по-късно към този момент нямаше кой да ме спре и се изкачих за първи път на европейския връх.
През последната година Ковид промени живота на доста хора. Как се пазите от вируса?
Никъде не излизам, съблюдавам отдалеченост и непрекъснато съм с маска. В мен има също и постоянно дезинфектант.
За край. Докъде се простират фантазиите Ви в спорта и живота?
В щангите желая да стана олимпийски първенец, а в живота да основа сплотено семейство и дружно със брачната половинка ми да отглеждаме и възпитаваме най-малко две дечица.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР