Ангажиментът на всички наши държави за формирането на справедлив и

...
Ангажиментът на всички наши държави за формирането на справедлив и
Коментари Харесай

Москва и африканските страни се ангажират в подкрепа на многополюсен ред без неоколониализъм

" Ангажиментът на всички наши страни за образуването на обективен и либерален многополюсен международен ред беше доказан ", съобщи Путин в заключителната си тирада, като посочи " общата решителност за битка с неоколониализма " и " противозаконните " наказания.

Изолирана на интернационалната сцена след началото на военната си атака в Украйна през 2022 година, Москва провежда тази седмица втората среща на върха Русия-Африка, като тази година събра делегациите на 49 африкански страни, в това число 17 държавни глави.

В края на срещата беше призната взаимна декларация, предвиждаща засилено съдействие в региона на доставките на храни, енергетиката и помощта за развиване. В нея се приканва за " основаване на по-справедлив, уравновесен и резистентен многополюсен международен ред, като изрично се противопоставяме на всяка форма на интернационална борба на африканския континент ", се показва в текста, оповестен на уеб страницата на Кремъл.

В текста също по този начин се показва, че Москва ще помогне на африканските страни " да получат обезщетение за икономическите и филантропичните вреди, породени от колониалната политика " на западни страни, в това число връщане на заграбеното културно завещание.

Путин уточни, че вечерта ще разиска обстановката в Украйна със " заинтригуваните африкански страни ". " Представителите на африканските страни демонстрираха своята политическа воля, самостоятелност и действителен интерес към развиването на съдействието с нашата страна ", съгласно съветския президент. Той означи, че среща на върха Русия-Африка ще се организира на всеки три години и ще бъде основан " механизъм за партньорство и разговор " по " въпроси на сигурността ", в това число битката с тероризма, продоволствената сигурност и изменението на климата.

" Говори се и за систематично прекосяване към национални валути, в това число рубли, във финансовите разпореждания, регулиращи комерсиалните покупко-продажби " сред Русия и Африка, добави той.

Вчера Путин към този момент заречен на шест африкански страни безвъзмездни доставки на зърнени култури през идващите няколко месеца, на фона на опасенията, провокирани от отхвърли на Москва да удължи черноморската договорка, позволяваща експорт на украински селскостопански артикули по море.

От няколко години насам Русия открива по-тесни връзки с Африка, в това число посредством услугите на паравоенната група " Вагнер ", представяйки се за защитна стена против западния " империализъм " и " неоколониализма ", напомня Агенция Франс Прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР