Анфийлд е едно от местата, които могат да направят невъзможното

...
Анфийлд е едно от местата, които могат да направят невъзможното
Коментари Харесай

Как духът и страстта на Клоп и "Анфийлд" направиха чудото възможно

Анфийлд " е едно от местата, които могат да създадат невъзможното допустимо. Но би трябвало да кажа, че този поврат има едно име - Юрген. " С тези думи Жозе Моуриньо заключи магическата футболна вечер, която прати " Ливърпул " на край в Шампионската лига.

" Мърсисайдци " изглеждаха обречени против " Барселона " и намиращия се в страхотна форма през този сезон Лионел Меси, откакто изгубиха с 0:3 на " Камп ноу ". Тимът на Юрген Клоп обаче изигра незабравим реванш и реализира един от най-великите обрати в историята на европейските шампионати.

Изправен пред угрозата да приключи без отличие в най-силния си сезон в последните близо три десетилетия, " Ливърпул " имаше доста аргументи да се провали. Нищо обаче не съумя да пречупи духа в клуба и вярата, че следва една от тези вълшебен вечери на " Анфийлд ".

Нито тежката загуба на " Камп ноу ". Нито магията на Меси. Нито травмите на двама от най-важните футболисти в тима - голмайстора Мохамед Салах и скъпия с работата си на терена Роберто Фирмино. Нито съкрушителният топовен шут на Венсан Компани против " Лестър ", който евентуално ще удължи дългото очакване на " мърсисайдци " за първа купа във Висшата лига.

" Казах на момчетата преди мача: " Не мисля, че е допустимо, само че защото това сте вие, имам вяра, че имаме късмет. " Те имат гигантска душeвност. Невероятно е. След сезона, който изиграхме, мачовете, които имахме, травмите в този миг, в случай че отидете и попитате кой би заложил и едно пени за нас, надали бихте намерили доста хора ", разяснява Клоп на конференцията след мача.

 Как духът и пристрастеността на Клоп и
© Reuters

Tези 95 минути демонстрираха за какво германецът, философията му за игра и голямата му пристрастеност към футбола са толкоз заразителни. И за какво той, по собствен облик и сходство, съумя да построи дух, атмосфера и колектив, в който всеки има вяра в методите и решенията му и всеки е подготвен да даде всичко от себе си за общата цел - да се върнат славните дни на " Анфийлд ".

Именно това беше огромното предизвикателство, което докара Клоп в храма на " Ливърпул ". Да разсъни един латентен колос, като му инжектира от своя възторг и безподобен " хеви метъл " футбол, които го трансфораха във повсеместен любим още от годините му отпред на " Борусия " (Дортмунд).

Ъгловият удар, който накара " Барселона " да наподобява като училищен тим (видео)

Израстването на " Ливърпул " във футболно отношение е абсолютно. Клоп е талантлив треньор, който съумя да развие всеки един състезател в клуба. До наскоро наличието на Джордан Хендерсън и Джеймс Милнър като съществени единици и капитани на " Ливърпул " будеше подигравателни намеци от свои и непознати почитатели. Сега те имат късмет да вдигнат най-ценния трофей в клубния футбол.

Не по-малко незабравим е пътят, който за доста малко време извървяха Трент Александър-Арнолд и Андрю Робъртсън. Първият дебютира в мъжкия футбол едвам преди две години и половина, а вторият мина през тимове като " Дънди юнайтед " и " Хъл сити ", откакто още на 15 години е освободен от родния си клуб " Селтик ". Сега двамата са пример за това какво би трябвало да съставляват крайните бранители в актуалния футбол.

Играта на " Ливърпул " в двата мача с " Барселона " сподели какъв брой напред е стигнал тимът в развиването си. Дори по времето на Бенитес, когато за последно бяха непрекъснат фактор в Европа, " мърсисайдци " не изглеждаха толкоз мощни.

 Как духът и пристрастеността на Клоп и
© Reuters

Ако тогава тимът разчитаха на прагматизъм и дисциплинираност в отбрана против най-хубавите в света, в този момент излиза с ясната мисъл да надиграе противниците с експедитивност, пристрастеност и неспокойствие - трите съществени характерности в " хеви метъл " футбола на Клоп.

Друга от големите му заслуги е, че накара всеки един състезател в отбора да се усещам важен, без значение какъв брой постоянно е на терена.

Затова " Ливърпул " съумя да поддържа темпото на извънредно мощния състав на " Манчестър сити " до последния кръг на Висшата лига и в същото време да доближи до финала на Шампионската лига за втори следващ сезон.

Показателен е приносът на Дивок Ориги, който изкара предишния сезон чартърен във " Волфсбург ", а през този доста рядко получаваше късмет за изява. Въпреки по-периферната си роля той се регистрира с основни голове в решаващите моменти - против " Евертън ", " Нюкасъл ", " Барселона ". Подобни мигове имаха и други играчи като Джердан Шакири, Даниел Стъридж.

" Мисля, че тук не става въпрос за тактики и философии, а за сърце и душа и за една фантастична съпричастност, която той построи с тази група играчи. Те рискуваха да завършат един приказен сезон без трофей, а в този момент са на една крачка от това да бъдат европейски първенци ", сподели още Моуриньо в коментара си за мача с " Барселона ".

" Юрген го заслужава. Работата, която правят в " Ливърпул ", е фантастична, само че съгласно мен той е в основата. Тази победа е отражение на неговата персона - на неговия борбен дух, на това да не се отхвърля в никакъв случай и на това всеки състезател да дава всичко от себе си. Той не се оплаква, когато някой състезател отсъства. Не се оплаква, че тимът му играе 50-60 мача на сезон. Всичко довечера се дължи на манталитета на Юрген ", добави португалецът.



Не на последно място Клоп схваща ДНК-то на клуба и е в цялостен синхрон с почитателите. Той отлично знае каква мощ могат да бъдат стадионът и последователите на " Ливърпул " във вечери като тази във вторник. И го употребява като свое оръжие.

" Ако описвате този клуб, то той е едно огромно сърце, което довечера туптеше като бясно. Можехте да го чуете по целия свят. Знаем, че този клуб е комбиниране от атмосфера, страст, предпочитание и футболни умения. Махнете едно от тях и няма да се получи ", съобщи Клоп.

Фотогалерия: Мечтай, вярвай, сбъдвай - магическата футболна вечер на "Анфийлд " >

" Много пъти съм виждал по какъв начин играчи от международна класа наподобяват като елементарни футболисти, тъй като атмосферата е толкоз интензивна, че едвам успяваш да си поемеш въздух. Точно това се случи във вторник. Феновете на " Ливърпул " бяха невероятни от самото начало. В края " Барселона " беше раздран на части. Колкото повече напредваше мачът, толкоз по-обикновени изглеждаха те. Това е резултатът, който " Анфийлд " може да има върху теб ", написа някогашният състезател на " Ливърпул " Марк Лоурънс в разбора си за Би Би Си.

Gotta love Jurgen Klopp... #LFC#BVBpic.twitter.com/7Y6ekzPF2G
— Kop Magazine (@TheKopMagazine) 10 август 2014 година

През лятото на 2014 година Клоп гостуваше с " Борусия " за другарски мач против " Ливърпул ". Когато се насочваше към тунела, той докосна с ръка емблематичния надпис " Това е " Анфийлд ".

Този миг се запечата в съзнанието на мнозина почитатели и ги накара да мечтаят, че германецът ще избере точно " Ливърпул " за последващо предизвикателство в кариерата си.

В последна сметка - благодарение на управлението на " Арсенал ", което дълго се чудеше по кое време и по какъв начин да пенсионира Арсен Венгер - фантазията им стана действителност

Когато застана отпред на " Ливърпул " през октомври 2015 година, Клоп забрани на играчите на " Ливърпул " да допират надписа " Това е " Анфийлд ", до момента в който не завоюват трофей. " Това е знак на почитание ", стимулира се тогава германецът.

" Мърсисайдци " не престават да чака своя първи трофей под управлението на Клоп. Но с вълшебен вечери като тази против " Барселона " играчите в сегашния състав скоро могат да заслужат своето място в историята на " Ливърпул ". И правото да се разхождат гордо по коридорите на митичния " Анфийлд ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР