Анемията е една от най-често срещаните болести на кръвта. Това

...
Анемията е една от най-често срещаните болести на кръвта. Това
Коментари Харесай

Половината жени в детеродна възраст не подозират, че имат железен дефицит

Анемията е една от най-често срещаните заболявания на кръвта. Това съобщи пред Радио София доцент доктор Георги Арнаудов, шеф на Клиниката по хематология и на Отделението по трансплантация на хемопоетични стволови кафези в Националната профилирана болница за интензивно лекуване на хематологични болести.

Хематологичните болести обгръщат необятен кръг от доброкачествени и злокачествени нарушавания на кръвта. Броят на хората с такива проблеми се усилва в последните години, а в множеството случаи те протичат прикрито.

Половината дами в детеродна възраст страдат от стоманен недостиг, без да подозират. Първоначално този недостиг може да не бъде проявен като анемия, само че да съществува. Жената схваща за него при инцидентно проучване, разяснява доктор Арнаудов.

В последните години има и нарастване на броя на възрастните хора с заболявания на лимфните възли и на кръвта, поради отслабването на имунната система с напредването на възрастта. Потърсихме мнението на експерта за другите най-често срещаните хематологични проблеми:

В международен мащаб има закъснение в диагностиката на тези болести, а в модерната онкология ранното разкриване на болестта е императивно, тъй като размерът на тумора е по-малък и доста по-лесно се реализират резултати, стана ясно от думите на хематолога.

" Доброкачествените болести също са проблем - да вземем за пример повече от 50% от дамите във фертилна възраст са с инертен стоманен недостиг, който компрометира метода им на живот. И мимолетното лекуване с желязо не взема решение въпроса. Когато се разгъне анемията, тогава пациентите намират пояснение на симптоматиката, която са имали. Това е доста сериозен проблем и е нужна прецизна диагностика ", безапелационен е доктор Арнаудов.

Дори цялостна кръвна картина не постоянно дава отговор за съществуване на заболяване. При левкемията това проучване може да даде тенденция на експертите. Често обаче нестимулирана нараснала температура, загуба на тегло (с повече от 10 % за към шест месеца), нощно изпотяване, отичане на лимфен възел може да бъдат признак за лимфом.

Има и скрити хематологични болести, които може да бъдат провокирани даже от вирусна зараза. Синините при лек удар или щедро кървене при дребни контузии, да вземем за пример, могат да бъдат сигнал за нарушаване в системата за кръвосъсирване. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР