Анелия Траянова е директор маркетинг и реклама към Ангели за

...
Анелия Траянова е директор маркетинг и реклама към Ангели за
Коментари Харесай

Ангели за България! Симитличанката Анелия Траянова организира благотворителният маратон „Великото пътешествие за коледни подаръци“


Анелия Траянова е шеф маркетинг и реклама към „ Ангели за България “. Организацията започва благотворителния маратон „ Великото странствуване за коледни дарове “ с Дядо Ангел. Създадена е през 2020 година по време на пандемията от ковид, като сплотява напъните на българите в чужбина в поддръжка на нуждаещи се техни сънародници в родината.

Анелия Траянова е на 35 година, от Симитли. Има икономическо обучение със специализация в ръководството на планове. В продължение на 5 години работи като Event Manager в Лондон на събития като Wimbledon и Royal Ascot. Там развива и своето занимание – националните танци. Създава лична школа “Български ритми ”. Днес живее със фамилията си в Швейцария, където отглежда своите две дребни дечица и се занимава с щедрост.

Анелия е в екипа на „ Ангели за България “ съвсем през цялото време. Тя даде особено изявление за вестник БГ БЕН, в което приказваме за новата благотворителна акция, а също и за постигнатото досега от организацията.

– Госпожо Траянова, каква е задачата на „ Ангели за България “?

– Организацията е първата и единствената до момента, която съумя да сплоти българи от всички краища на света под задачата да оказват помощ на нуждаещи се сънародници в България. Създадохме „ Ангели за България ” през 2020 година по време на пандемията от CОVID-19. Тогава гледахме по какъв начин другите нации си оказват помощ и се запитахме какво ще стане, в случай че доста българи в чужбина заделят месечно единствено по 1, 2 или 5 евро, $ или паунд, какъв брой ли доста бихме могли да помогнем. Така се роди нашата Мечта за £1, като и до през днешния ден мечтаем единствено 5% от всички българи по света да се включат.

Вече 4 години по-късно нашите донори станаха хиляди. Успяхме да съберем над половин милион лв., като помогнахме на над 11 000 семейства посредством разнообразни акции. Започнахме да предоставяме пакети с хранителни артикули на нуждаещи се възрастни и самотни родители, което се трансформира в наша съществена активност. Помощта ни обаче се разрасна и успяхме да реализираме доста. Построихме 44 детски къта в държавните лечебни заведения в България. Редовно оказваме помощ на спешни центрове за отбрана от домашно принуждение със спално долни дрехи, кревати, бяла техника и санитарни материали. Дарихме 50 тона екобрикети, животни, разсади и тонове с фураж за нуждаещи се възрастни. Подпомагаме деца на самотни родители с облекла и учебни материали. Осигурихме летни лагери и професионално образование на деца от институциите. Вече повече от година осигуряваме медицински прегледи и обществена поддръжка на възрастни хора по селата към Видин.

През 2021 година „ Ангели за България ” бе номинирана за Будител на годината в годишната акция на БНР, а през 2023 година отличена с премия „ Достойните българи ” от вестник „ 24 часа “.

– Стартирахте благотворителния маратон „ Великото странствуване за коледни дарове “ с Дядо Ангел. В какво се показва той и по какъв начин могат хората да се включат в него?

– Това е първият благотворителен маратон, който организираме, и по тази причина откровено се вълнуваме. Средствата, които ще се съберат, ще бъдат употребявани за коледната ни акция за обезпечаване на коледни дарове за над 200 дечица в България на самотни родители в неравностойно състояние. Решихме този път донорите да не бъдат единствено наблюдаващи, само че и интензивно да вземат участие в тази идея. Всеки, който обича да спортува, като върви пеш или на пътека, кара колело или велоергометър, играе тенис или пък танцува, може да се включи. Единственото, което би трябвало да прави, е да спортува постоянно и да прибавя своите извървени километри към общите такива.

Маратонът в действителност е едно странствуване, в което основен воин е Дядо Ангел от Тетевен. Сломен от нелеката орис на доста фамилии от неговото и близките села, той взема решение да върне усмивките на техните деца по Коледа. Така Дядо Ангел поема на околосветско странствуване в опит да посети най-големите български общности в чужбина, тъй като има вяра, че българите по света са с огромни сърца, милеят за страната си и ще му оказват помощ. Всеки ден нашият воин минава през разнообразни градове и страни, среща нови култури, посещава забележителности, намира се с българите там и им оставя своето обръщение за положително. Всичко това трансформира пътешествието в същинско премеждие. Всички чакаме идната спирка с неспокойствие.

Стартът на маратона бе даден на 15 октомври и ще продължи до 1 декември. В тима до момента имаме над 50 участници от 7 страни – Англия, България, Германия, Монако, Люксембург, Швейцария и Съединени американски щати. Само за първата седмица успяхме да изминем групово над 1800 км и по този начин да заведем Дядо Ангел от София през Белград, Будапеща, Виена, Прага, та чак до Варшава, отправяйки се към Скандинавия. И най-важното, още през първите дни събрахме над 500 паунда.

– А кой е Дядо Ангел и с какво се разграничава той от Дядо Коледа?

– Дядо Ангел в тази ситуация е българският Дядо Коледа, който вместо елени има тим от ангели, които да му оказват помощ, и вместо да раздава дарове по света, ги събира.

– Каква е задачата на този благотворителен маратон?

– Освен да съберем средства за коледната ни акция, главната цел е и да мотивираме нашите донори интензивно да спортуват и то с идея. Направихме изследване на последните статистики по отношение на застояването в световен мащаб и обществените и здравните проблеми, до които води изключително в преклонна възраст. Затова взехме решение да дадем спомагателна мотивация на хората да създадат първите крачки към деен живот, подкрепяйки нашата кауза… И за наша наслада, се получава.

– Докога ще продължи самодейността и през кои страни ще премине? Предвиждате ли измежду тях да е и Англия?

– Маратонът е очакван да завърши на 1 декември, когато се чака времето да застудее и по-малко хора да излизат да спортуват. Маршрутът на Дядо Ангел е доста упорит. Включили сме 37 страни и над 35 000 км за изминаване, измежду които и Англия, откъдето имаме най-вече участници. Там Дядо Ангел ще посети Лондон, Оксфорд, Бирмингам, Манчестър и Ливърпул, след което ще отлети за топла Флорида.

– Защо решихте да се обърнете към българите, живеещи в чужбина?

– Българите, живеещи в чужбина са нашата публика и съществени донори, които ни поддържат през цялото време. Има и хора в България, които интензивно се включват в дейностите ни, като значително от участниците в маратона са също от там.

– Това е следващата ви благотворителна акция, ориентирана към деца и фамилии, които живеят мъчно в България. Приемат ли българите концепцията за щедрост?

– Вярваме, че българинът е милосърден и с положително сърце. Самия факт, че „ Ангели за България “ съществува и съумява да оказва помощ на хиляди, го потвърждава. Трябва единствено някой да поеме самодейността и да поведе хората. Не по-малко значимо е и това, че българите в чужбина имат положителния образец на развита щедрост в страните, в които живеят. Това в допълнение предизвиква тяхното предпочитание на оказват помощ.

– „ Ангели за България “ плануват ли и други акции през идната година?

– Идеята за това – донорите да се включват интензивно освен посредством финансова поддръжка, бе призната от нашите съидейници извънредно добре. Обмисляме разновидността да създадем още най-малко два сходни спортни маратона, поради желанието, с което откликнаха хората.

Имаме два плана, върху които към този момент работим. Поехме акция „ Да бъдем положителни ” за слагане на постери с положителни послания, целящи насърчаване на положителни практики за справяне с належащи обществени проблеми като ненавист, дискриминация и принуждение. Идеята е те да бъдат на публични места в България, като градски превоз, спирки, гари, учебни заведения, библиотеки и други

Вторият ни план е рационализиране и разпространение на приложението ABG Bulgarian Community, което създадохме за да свържем българите по света в една мрежа, с цел да си оказват помощ. В него на интерактивна карта всеки може да означи български обект, бизнес или услуга, да направи своята публикация или да потърси услуга, изцяло гратис.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР