Анексът с условия, който циркулира в публичното пространство от преговорите

...
Анексът с условия, който циркулира в публичното пространство от преговорите
Коментари Харесай

Филип Гунев: Дори австрийците да ни върнат мигранти, те ще изчезнат в рамките на месеци

Анексът с условия, който циркулира в общественото пространство от договарянията с Австрия, би трябвало да бъде разтълкуван – на какъв стадий е обсъждан и дали има изискване да приемем нови мигранти. Няма такава численост от 6000 мигранти. Често, когато австрийците заловят някой и желаят да го върнат в България, до момента в който текат процедурите, този човек към този момент е липсващ. Затова австрийците упорстват посредством този анекс да има по-кратки периоди за връщане на мигранти.

Това съобщи някогашният зам.-вътрешен министър Филип Гунев в предаването „ Денят онлайн “ по Нова нюз.

„ Най-вероятно даже да ни върнат мигранти, те ще изчезнат в границите на месеци. Да, имаме затворени центрове, в които се получава статут, само че на по-късен стадий мигрантите отново отпътуват за други страни в Европа “, разясни той.

„ Засега единственият факт е Дъблинския правилник, който всички знаят, че не работи. Този анекс към съглашението с Австрия касае спомагателните инспекции на идващите в Австрия чужденци. След 31 март полетите не би трябвало да подлежат на никакъв ексклузивен надзор “, изясни Гунев.

Той акцентира, че даже сега всички страни в Европейски Съюз са въвели краткотрайни контроли на границите си.

„ Тези условия, заложени във въпросния анекс, не са нещо извънредно. В него се упорства да се засилят контролите по границите. Ние такива инспекции вършим по този начин или другояче. Силно се надявам, че след изборите в Австрия ще получим зелена светлина за контролите и по сухопътните граници “, сподели още някогашният зам.-вътрешен министър.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР