Анексът към Националния рамков договор е подписан, денят е добър,

...
Анексът към Националния рамков договор е подписан, денят е добър,
Коментари Харесай

Анексът подписан: Клиничните пътеки скачат с 8%

Анексът към Националния рамков контракт е подписан, денят е добър, обединихме се всички. Това единомислещо мнение показаха пред публицисти министърът на опазването на здравето Асен Меджидиев и ръководителят на Българския лекарски съюз (БЛС) доктор Иван Маджаров след взаимна среща с Надзорния съвет на НЗОК.

Стойностите на клиничните пътеки се усилват с осем %, а за медико-диагностичните действия покачването е с 18 на 100, уточни министър Меджидиев. По думите му нарастването влиза в действие със задна дата, от 1 септември, и ще остане стабилно и за идната година.

С подписването на анекса средствата ще бъдат разпределени по най-прозрачния метод, тъй че лечебните заведения да получат съответните заплащания, добави той. 

В анекса се разказва корекцията на цените на клиничните пътеки, методът на систематизиране на остатъчните средства, одобри се методиката, препоръчана от БЛС за систематизиране на остатъка към края на годината и мисля, че всички страни са задоволени, добави министър Меджидиев. 

Винаги задачата ни е била да се работи транспарантно и парите да бъдат разпределени по най-справедливия метод, сподели още той.

Д-р Маджаров сподели, че в анекса е добавено, че новите цени за първична извънболнична и профилирана помощ ще влязат в действие от 1 януари.

Единственото, което не се знае, е с какъв брой ще бъдат нараснали, тъй като не знаем параметрите на идващия бюджет, добави той. След 30 ноември ще стане ясно какъв брой тъкмо е остатъкът от средствата в бюджета на НЗОК.

По думите му е призната препоръчаната от съсловната организация методика за систематизиране на икономиите. Методиката е оповестена на интернет страницата на съсловната организация.

В отговор на въпрос дали съсловната организация към момента поддържа позицията си да не договаря за новия тригодишен рамков контракт с това управление на Надзорния съвет на НЗОК доктор Маджаров уточни, че това ще е решение на Управителния съвет на БЛС.

За идващия рамков контракт ще приказваме, когато създадем анализ на предложение, направено ни през днешния ден от НЗОК, в което се съдържат доста неприемливи за нас неща и са връщане обратно, добави той.

„ Въпреки постигнатата договореност, на фона на постъпилите оферти от страна на НЗОК за Националния рамков контракт 2023-2025, позицията на БЛС що се отнася до преговорния развой по идния рамков контракт и желаните оставки остава непроменена ”, сподели още доктор Маджаров.

Преди дни управлението на БЛС изрази мнение, че напуща преговорния развой за идващия тригодишен рамков контракт и изиска оставката на шефа на НЗОК и на ръководителя на Надзорния съвет на НЗОК.

Исканите оставки са „ поради престъпления, които считаме, че се правят при използването на закони и при използването на нормативни документи, какъвто е Националният рамков контракт “, сподели тогава доктор Маджаров.

Ръстът от 8 на 100 на цените на клиничните пътеки не е задоволителен, „ тъй като те са функционалност на това, че нямаме бюджет за идната година и на практика са функционалност на благоприятни условия, които финансово министерство смяташе, че може да направи “, разяснява още той. 

Анексът влиза в действие след публикуването му в Държавен вестник.

По-рано през днешния ден министър Меджидиев се срещна с Управителния съвет на БЛС и с Надзорния съвет на НЗОК, в постройката на НЗОК.

Преди срещата доктор Маджаров сподели, че са се отзовали на поканата на министър Меджидиев, тъй като считат, че институцията Министерство на здравеопазването би трябвало да се почита. Вярваме, че медиаторската роля на Министерство на здравеопазването би помогнала да се излезе от тази обстановка, добави той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР