Анекс към общинския Колективен трудов договор за системата на училищното

...
Анекс към общинския Колективен трудов договор за системата на училищното
Коментари Харесай

Учителската заплата скочи

Анекс към общинския Колективен трудов контракт за системата на учебното и предучилищното обучение беше подписан от кмета на София Васил Терзиев и обществените сътрудници в областта на образованието. Една от основните договорености, които се реализират с Анекса, е увеличение размера на индивидуалните съществени работни заплати с 8,4 %, считано от 01.01.2024 година

Подписи под документа сложиха кметът на Столичната община Васил Терзиев, д.ик.н. Янка Такева – ръководител на Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ, Петя Йосифова – заместник-председател на Столичната организация на Съюза на ръководителите в системата на националната култура в България (СРСНПБ), Иванка Харбалиева – ръководител на Общинска секция София-град на Сдружението на шефовете в междинното обучение в Република България (СДСОРБ), Милена Мавродиева, председател РСО София-град към КТ „ Подкрепа ” – Синдикат „ Образование ” към Конфедерацията на труда „ Подкрепа ” и Мая Желязкова,
ръководител на ОКС на НУС София-град – Независим училищен профсъюз към Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България.

„ Темите, свързани с обучение, са водещи приоритет за мен и екипа ми. Трябва да работим по този начин, че да даваме най-хубавото обучение на децата в София и да надграждаме развиването на човешкия капацитет.

Инвестициите в образованието са доста значими и общината ще бъде дейна в това отношение и като роля в разговора с страната “ – уточни също кметът. Терзиев съобщи, че като шеф знае, какъв брой е значимо да има добра система на работа и обективни хонорари за труда на хората. Затова подписването на Анекса към КТД е значима стъпка в тази посока.

След нарастването стартовата минимална съществена заплата на учителите става 1 853 лева Същият е размерът и за всички останали педагогичен експерти – ресурсни учители, възпитатели, ръководители на направление „ Информационни и информационни технологии “, логопеди, психолози, педагогичен съветници, корепетитори, хореографи, рехабилитатори на слуха и говора и треньори по тип спорт в учебните заведения и детските градини.

Минималната съществена заплата за старши учителите и старши възпитателите става 1 911 лева, а за основните учители и основните възпитатели – 1 985 лева Директорите ще получават минимум 2 257 лева главно заплащане, а заместник-директорите – 2 088 лева

Отделя се особено внимание на длъжността „ Помощник-възпитател “ със удостоверение за професионална подготовка – не по-малко от 132 % от минималната работна заплата.

Заложено е и нарастване на спомагателните трудови хонорари на педагогическите експерти: лекторските часове, за професионално-квалификационна научна степен, за водене на наложителна документи, за работа при характерни условия на труд, за осъществяване на спомагателното образование на деца и възпитаници, средствата за представително и работно облекло и др.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР