Андрю Полак е средностатистически американец, попаднал в ужасяваща ситуация.На 14

...
Андрю Полак е средностатистически американец, попаднал в ужасяваща ситуация.На 14
Коментари Харесай

Бащата, загубил дъщеря си, който води битка за безопасността на училищата в САЩ

Андрю Полак е средностатистически американец, попаднал в ужасяваща обстановка.

На 14 февруари следващият непълнолетен стрелец открива огън против съучениците си. Този път целта е учебното заведение в Паркланд, на към 70 километра от Флорида. Скоро след известията за стрелбата родители се събират край гимназията в очакване на информация за децата си. Андрю Полак чува най-лошото – щерка му Медоу е измежду 17-те жертви.

Няколко дни по-късно Андрю Полак отпътува за Вашингтон, където се среща с американския президент Доналд Тръмп. На срещата, излъчена онлайн, той се обръща към цялото общество: „ Писна ми, тъй като в никакъв случай няма да видя щерка си още веднъж! Тя не е тук, не е тук! Тя е в гробището „ Цар Давид”! Там ще вървя да виждам детето си!”.

„ В какъв брой учебни заведения и какъв брой деца би трябвало да бъдат убити? На това би трябвало да се постави край – от тази администрация, от мен. Няма да мигна, до момента в който не решим този проблем. Г-н президент, ще решим този проблем”, съобщи той пред американския президент.

Тръмп реагира с предлагането да се въоръжат и учителите, а част от огромните компании се афишират обществено срещу политиката на NRA – всесилната американска оръжейна асоциация, която пази правата на всеки да има оръжие. Според „ Ню Йорк Таймс” асоциацията е толкоз могъща, че политическата кариера на който и да било е съвсем невъзможна без нейната благословия.

Днес в Съединени американски щати има 5400 публични производители на оръжия, които са под шапката на NRA и са построили най-влиятелното лоби в коридорите на Конгреса.

Как един татко, изгубил щерка си поради обстоятелството, че всеки може да си купи оръжие когато и да е и на всички места, гледа на тази тематика, толкоз разделяща и толкоз неуместна за американското общество?

--> – Г-н Полак, приемете нашите откровени съболезнования за вашата загуба. Какво дете беше Медоу?

– Дъщеря ми Медоу щеше да е абитуриентка тази година. Имаше си сериозен другар през последните 4 години – момче на име Брандън; той е необикновено хлапе, като осиновен наследник ми е. Светът беше пред нея. Присъствието ѝ озаряваше всяко помещение, в което тя стъпи. Царица на селфитата – обичаше да си прави селфи фотоси. Беше невероятна – озарителна, доста контактна и с доста мощна воля. Тя би ме подкрепила за това, което върша в този момент. Това не е смешка работа. Дъщеря ми беше убита. Искам и света, и вие в България да разберете, че не съм желал да върша това, то просто се случи на мен, а аз съм най-обикновен човек, който желае просто да си почива, да си прекарва прелестно със брачната половинка и децата. И внезапно това се случи. И казусът е, че се случва за стотен път последните 20 години.

– Много хора на ваше място биха рухнали. Но вие събрахте сили, отидохте при Тръмп и му казахте в очите, че няма да се примирите и няма да намерите покой, до момента в който не оправите системата. Как се почувствахте, откакто направихте това послание, гледано от милиони хора по целия свят?

– Ще ви кажа следното: когато някой убие вашето дете, ще откриете, че сте станали по-силни. Сега аз имам сърце като на лъв. Не мога да бъда спрян – никой не може да ме спре, не ме интересува с кого беседвам.

Но по какъв начин Андрю Полак - израсналият в Лонг Айлънд през 70-те татко вижда тази смяна? Мисли ли, че протестът на огромни компании като „ Делта” против Американската военна асоциация е верен? Или предлагането на Тръмп – даже и учителите да бъдат въоръжени, е по-работещо?

– Слушайте, това не е моята борба. Аз не се боря против NRA, нямам проблем, т.е., това не е моята борба. Моята борба е с учебните заведения. Моята борба е за отбраната на децата ни в учебните заведения. Това няма нищо общо с контрола над огнестрелните оръжия. Когато се качите на аероплан в България, чувствате ли се в сигурност? Питам ви, някой може ли да ви простреля в самолета?

– Да, тъй като ограниченията по летищата са доста съществени.

– Да де, т.е. отговорът е „ Не” - не може да ви гръмнат, до момента в който сте на самолета, нали по този начин?
Да, и тъкмо по този начин би трябвало да е, само че за какво не е по този начин и за децата ни, когато отиват на учебно заведение? (...) Децата би трябвало да се усещат в сигурност, когато вървят на учебно заведение – това ми цялата теза. Това да няма въобще място в мисловния им поток – би трябвало да е като когато си на аероплан и не се притесняваш, че някой ще те простреля или ще овладее със мощ самолета. Не смятате ли, че изискуем това на децата си?

– Как се стигна до такава степен, че в Съединени американски щати можеш да си купиш по-лесно автомат, в сравнение с да си купиш бутилка вино или една бира?

– О, това не е правилно! Не е истина. Аз имам позволение за огнестрелно оръжие и трябваше да отивам на инструктаж и да мина инспекция за полицейско досие. Така че това е подправена визия. Но аз не съм специалист по тематиката за оръжията и не мога да беседвам с вас на тази тематика, тъй като не съм специалист по нея, само че съм специалист в това да бъда татко. И това, което желая да направя, е да направя учебните заведения по-безопасни.

– Вие имате ли оръжие?

– Не желая да влизам в това. Дъщеря ми обичаше да върви на стрелбище и да стреля там, само че казусът е в това да оправим учебните заведения – върху това би трябвало да сме съсредоточени. Не огнестрелните оръжия убиват хора, а откачалките. Моят акцент е на това, което споделих, в това число и за вашата страна, за самолетите – същото би трябвало да е и с възприятието за сигурност на децата.

– Да, само че по какъв начин можем да спрем лудите хора да не употребяват оръжия, в случай че оръжието се продава толкоз свободно? Това е въпросът, който си задаваме в Европа.

– Тук не е толкоз елементарно да се закупи оръжие. Във Флорида ще има промени с новите закони. Ще се сложи сериозен акцент на психическите болести от страна на губернатора на Флорида. Но децата би трябвало да имат чувство за сигурност, когато вървят на учебно заведение. Както споделих, по тематиката за оръжията не съм специалист. Аз персонално одобрявам огнестрелните оръжия, разбирате ли, само че това няма нищо общо с чувството за сигурност в учебните заведения.

– Вие подкрепяте ли Тръмп, харесвате ли Тръмп?

– Срещнах се с него и ми се стори добър човек. Не сме седяли през целия ден дружно, само че ми се стори доста същински. Това ви споделям аз: не е належащо всички да имат вяра на това, което медиите желаят, тъй като медиите имат лични цели, които не съответстват с задачите на народа. А Тръмп прави осезаеми промени в страната. Но аз дори не желая да приказвам за него, тъй като не става дума за него, а за сигурността в учебните заведения.

– Какво мислите за неговото предложение след случая с убитите деца, измежду които и вашата щерка, и учителите да се въоръжат в учебно заведение?

– Мога да разясня единствено за Флорида. Като каже нещо сходно, той просто разсъждава на глас. Знам, тъй като съм се срещал с него. Във Флорида също разсъждавахме по сходен метод, само че губернаторът и законотворците предложиха страхотна концепция за учителите. Няма да въоръжаваме учителите, това си го написа в проектозакона. Предложението е за образование за статут на учебен шериф. Записването ще е изцяло непринудено. Ако даден преподавател желае да се запише за програмата, той или тя ще премине особено образование за придобиване на този нов статут, който ще дава право за носене на огнестрелно оръжие в учебно заведение. В Америка ние имаме правото на избор, което е едно от нещата, които вършат тази страна велика – дава ти правото да избираш да правиш каквото искаш. Това, което споделям на хората в Америка, е, че в случай че желаят да изпращат детето си в учебно заведение, където не се позволяват оръжия, то това е тяхно право.

– Андрю, само че по какъв начин да отбраните всички учебни заведения, в които всеки може да влезе с оръжие? Всеки един ненормалник може да вземе автомата на татко си и да избие съучениците си. Как да отбраните хиляди учебни заведения? Децата да учат в нещо като военни бази ли?

–Добре, дано преминем пaк към идната стъпка. Забравете за това с оръжията. Аз чета, че в Европа хората биват прегазвани от терористи с коли. Има ли значение дали терористът употребява секира, нож или отвертка? Трябва да се отървем от този тип мислене. Повтарям, че щом е допустимо в самолета да си в сигурност, то и в учебното заведение би трябвало да може децата да не се тормозят за своята сигурност.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР