Андрю Маккейб бе уволнен 2 дни преди пенсияРазследването на Мълър

...
Андрю Маккейб бе уволнен 2 дни преди пенсияРазследването на Мълър
Коментари Харесай

Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Андрю Маккейб бе уволнен 2 дни преди пенсия


Разследването на Мълър не трябваше да стартира, съобщи US президентът


Бившият зам.-директор на ФБР Андрю Маккейб, който бе уволнен от поста предишния петък, е дал показания пред спецпрокурора Робърт Мълър, проверяващ евентуален сговор сред Кремъл и акцията на Доналд Тръмп за изборите през 2016 година, заяви Си Ен Ен, като се базира на осведомени източници.

Маккейб дал на Мълър бележки от диалозите си с президента на Съединени американски щати, които сочат, че Тръмп е желал да попречва следствието.

Кога точно е дал записките си на Мълър – преди или след отстраняването му от ФБР, не е ясно. Бележките се отнасят за диалози, извършени, когато Маккейб е бил изпълняващ длъжността началник на ФБР след уволняването на предходния шеф Джеймс Коми.

Маккейб бе подложен на вътрешна инспекция във ФБР от януари и бе уволнен в петък – 2 дни преди 50-тия си рожден ден в неделя, когато се очакваше да се пенсионира. Главният прокурор и правосъден министър Джеф Сешънс, който го в профил от поста, уточни, че “обширно и независимо следствие ” е заключило, че Маккейб е “направил неразрешени разкрития пред медии ”.

Коми, който бе изпъден от Тръмп предишния май, също бе предал благодарение на медиатор записка от диалог с президента на медиите. В нея той разкри по какъв начин Доналд Тръмп изискал лоялността му, както и да приключи следствие на съветските връзки на някогашния консултант по националната сигурност Майкъл Флин. Впоследствие ексдиректорът на ФБР разкри, че по този начин желал да форсира назначението на спецпрокурор, който да проверява възможна поддръжка на Москва за магната в изборите за президент.

Заради предаването на записката Тръмп напомни по какъв начин Коми излъгал под клетва при чуване в Сената, като декларирал, че “не е бил неизвестен източник ”.

“Разследването на Мълър въобще не трябваше да стартира, защото не е имало никакъв сговор, нито закононарушение ”, написа в събота президентът в туитър, като за следващ път се оплака от този “лов на вещици ”.

Същия ден и юристът на Тръмп Джон Доуд разгласява мнение, в което съобщи, че е извънредно време на следствието на спецпрокурора да бъде комплициран край.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР