Андрей Захаров е журналист в руската секция на Би Би

...
Андрей Захаров е журналист в руската секция на Би Би
Коментари Харесай

Да разследваш Путин: Журналистът на Би Би Си Андрей Захаров пред NOVA

Андрей Захаров е публицист в съветската секция на Би Би Си. Роден е в Санкт Петербург, а през 2016 година се мести в Москва. Разследванията му се простират от тематики, свързани с персоналния свят на президента Владимир Путин до съветските заводи за дезинформация. Той е създател и на материала за хипотетичната загадка щерка на съветския държавен глава. Два пъти е притежател на премията на публицистичния съвет на медията за следствие на активността на фабриката за тролове. Заради следствията си в Русия публично е включен в листата на задграничните сътрудници. Затова в края на предходната година взема решение да напусне страната. От няколко месеца живее в Лондон, откъдето продължава своята журналистическа активност.

„ Наричат ме задграничен сътрудник, тъй като това беше направено против повече журналисти и по-малко деятели. Официално сме включени в този лист с претекста, че получаваме пари от други страни и правим някаква политическа активност. Но по принцип сме там, тъй като сме публицисти, в листата има и медии. Това е нещо като форма на принуда, зложелател на народа ”, изясни пред Захаров.  

Журналистът споделя, че допреди няколко години следствията против Путин не са били нещо толкоз рисково и всички са работили от Русия. Ситуацията обаче се трансформира след отравянето на опозиционера Алексей Навални. „ След като той беше изпратен в пандиза, репресиите започнаха. Тогава смятахме, че това е поради изборите за парламент ”, акцентира той.

Според Захаров вкарването на Навални в пандиза и оповестяването на публицисти за задгранични сътрудници е било подготовка за войната. „ Сега не мисля, че някой може да стои в Русия и да прави тези следствия, които ние преди. Всички известни проверяващи публицисти избягаха от страната преди войната. Би Би Си, където аз работя и направих следствието за дъщерята на Путин, към този момент е нежелана организация. Това значи, че в случай че ти работиш в тази организация, може да бъдеш изпратен в пандиза ”, изяснява журналистът.

Ситуацията сега около войната в Украйна и глобите за Русия Захаров дефинира като „ неповторима обстановка в историята ” на страната и света. „ Сега има война, има човек с нуклеарно копче. Този човек, откогато стартира пандемията, всеки, който желае да приказва с него, даже тези от неговия кръг, би трябвало две седмици да бъдат в карантина. Вижте диалозите му с Макрон и Шолц - стои на 15 метра от тях. Той стои в резиденцията си, в този момент може би, е в бункера си, поддържа връзка единствено с адютанти, които не са виждали фамилиите си от две години. Информацията си получава от ФСБ ”, разяснява той.

Захаров цитира циркулираща догадка, съгласно която Владимир Путин е вярвал, че в Украйна няма да има война, а украинците ще бъдат щастливи и ще посрещнат руснаците с усмивки.

„ Смятаме, че тази информация му е давана от ФСБ или другите служби и той в действителност е вярвал и гледайки по малкия екран, осем години след Крим, че украинците ще посрещнат съветските бойци с усмивки и по тази причина няма да има война. Може би ФСБ му е давала информацията, която е желал да чуе ”, добави той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР