Андрей Цеков се опита да направи услуга на колегата си

...
Андрей Цеков се опита да направи услуга на колегата си
Коментари Харесай

Регионалният министър внесе още повече хаос в изборите, ГЕРБ го обвиниха в намеса във вота

Андрей Цеков се опита да направи услуга на сътрудника си Асен Василев
Регионалният министър Андрей Цеков съумя да внесе още повече безпорядък в така и така напрегнатата предизборна конюнктура. Той се опита да насочи кметовете какво да вършат с хората, попаднали в листата на заличените гласоподаватели. Точно подобен се оказа на първия тур неговият сътрудник - финансовият министър Асен Василев, който не съумя да гласоподава, макар че подвигна доста звук по въпроса, написа " Сега ".

Казусът с Василев пристигна поради адресна регистрация в Съединени американски щати, датираща още от 2000 година, която той и до момента не си е направил труда да заличи. А съгласно Изборния кодекс в локалните избори могат да вземат участие единствено жители, които дават отговор на правилото за уседналост – другояче казано, да имат непрекъснат и сегашен адрес в България през последните 6 месеца, като най-малко единият е в общината, където гласоподавателят желае да гласоподава.

В случая, това е Хасково, откъдето е родом Василев. Настоящият му адрес обаче е в Америка и по тази причина изборната комисия в хасковската секция, където той опитва да гласоподава на 29 октомври, го възпря. Финансовият министър се обърна към общинската изборна комисия и към общината за помощ, само че безрезултатно.

В самия завършек на предизбортата акция Андрей Цеков се е захванал да му помогне. Регионалният министър е написал писмо до кметовете в страната, в което им пояснява наредбата в Изборния кодекс, в която се разказва при какви условия гласоподавател, попаднал в листата на заличените лица, може да бъде позволен до гласоподаване.

За това сигнализира ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Според кодекса гласоподавател, който е в листата, може да подаде заявление до кмета да бъде изваден от него. Към заявката би трябвало да приложи доказателства и документи, които удостоверяват правото му да гласоподава. Изборният кодекс не изброява какви могат да бъдат тези доказателства и документи. Затова Цеков е решил да ги посочи.

От писмото му излиза, че като съображение за изваждане от листата могат да послужат на процедура всевъзможни документи – регистриране в етажната благосъстоятелност преди повече от 6 месеца; платени битови сметки за адреса – ток, вода, парно, дори интернет и телевизия; подписани застраховки; платени осигуровки; регистрация в бюрото по труда; други документи, които потвърждават „ прилагане на обществени и публични услуги “ на територията на страната; и публични документи (което визира директно Василев като определен за народен представител и финансов министър - бел.ред.) – на Народното събрание, на държавното управление, на съда, на президента.

Дали по този начин Цеков желае да се допише законът, остава открит въпрос. Факт е обаче, че изрежда толкоз доста условия, които могат да послужат като съображение заличеният да изиска да гласоподава, че от тях може да се възползва всеки. Не е ясно по какъв начин огромна част от изброените документи могат да са доказателство за уседналост на тъкмо несъмнено място, както изисква Избирателният кодекс.

Писмото, естествено, е стигнало най-вече до кметове на ГЕРБ, които са го препратили на Десислава Атанасова. А тя го разгласява във Facebook, като го упрекна, че надвишава пълномощията си, като указва на кметовете по какъв начин да поясняват закона.

От ведомството на Цеков се стреснаха и през днешния ден вечерта оповестиха, че отдръпват писмото, тъй като " стана обект на предизборна корист ". И декларират, че ще предизвикват полемика след изборите за промени в Изборния кодекс, с които, както се показват, да се " изчистят законови празноти, с цел да се подсигуряват по неоспорим метод изборните права и отговорности на българските жители ".

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР