Андрей Морозов, който е служил като войник на фронтовата линия

...
Андрей Морозов, който е служил като войник на фронтовата линия
Коментари Харесай

Руски военен блогър се самоуби след критики, че е разкрил загубите на Москва в Украйна

Андрей Морозов, който е служил като боец на фронтовата линия в Украйна, декларира в последната си обява в известния блог " Пишат ни от Янина ", че е решил да се " екзекутира ", с цел да помогне на другарите си по оръжие да избегнат следствията от сериозните му изявления, които са разгневили военното командване. Според известието му неназован полковник е заплашил да приключи доставките на муниции и военно съоръжение за подразделението на Морозов, в случай че той не изтрие отчетите си за тежките загуби на съветските военни при завладяването на Авдeeвка.

" Някои се втурнаха, с цел да дойдат и да пернат спусъка. Е, ще го направя самичък. Ще се гръмна, в случай че никой не посмее да се заеме с тази дребна работа. И ще ви дадат танкове и хеликоптери ", написа в предсмъртното си писмо Морозов в " Телеграм ".

Максим Пешков, юрист, който го познавал, удостовери гибелта на 44-годишния Морозов в изказване, като съобщи, че той се е прострелял.

Блогърът, който се подвизава под псевдонима Мурз, съобщи в неотдавнашна обява, че към 16 000 съветски бойци са били убити, а военните са изгубили към 300 бронирани машини от октомври насам , когато стартира продължаващата към този момент четири месеца борба за Авдеевка. През уикенда съветските войски завзеха града, откакто украинските сили се изтеглиха от позициите си, отбелязва АП.

Руският боен блогър Андрей Морозов
Снимка: Скрийншот

Публикациите на Морозов провокираха гневни мнения от страната водещ на телевизионно предаване по съветската страна телевизия, както и измежду други, които приканиха блогърът да бъде измамен под отговорност за " дискредитиране " на армията. Няколко сътрудници на Морозов упрекнаха критиците му за гибелта му.

В една от последните си изявления в своя канал в " Телеграм " преди да отнеме живота си, Морозов оповестява, че е бил заставен от военни чиновници да отстрани обявата си за съветските загуби на фронта в Украйна .

Тогава той насочва и остри рецензии към съветското военно командване за това, че си затваря очите за загубите и подценява потребностите на бойците, отбелязва АП.

Морозов загатва, че съветските управляващи може да са заговорничили да го убият или арестуват и означи, че към този момент не вижда смисъл да продължава битката си с незадоволителните запаси против некомпетентната съветска военна администрация.

Той продължава да разисква съветските военни неуспехи в Авдеевка и Донецка област и упреква съветските генерали , че на вятъра жертват хиляди военнослужещи, с цел да развият военната си кариера, както и загатва, че множеството съветски публицисти лъжат за действителностите на бойното поле.

Последната му обява в " Телеграм " е инструкции за неговото наследство.

Руското осведомително пространство, като се изключи определени съветски пропагандисти и следени от Кремъл блогъри, значително оплаква гибелта на Морозов и упрекват разнообразни военни и политически фактори за неговата гибел. Руската пропагандистка Юлия Витязева загатна, че за самоубийството на Морозов са отговорни приятелите му, които не са съумели да му оказват помощ и употребяват гибелта му, с цел да хвърлят сянка върху съветското МО и да завоюват от вниманието на обществените медии.

Военен блогър, обвързван с Кремъл, признава приноса на Морозов за филантропичната помощ на съветската войска, само че отбелязва, че рецензиите на Морозов към съветското военно командване са били толкоз извънредно отрицателни, че са помогнали на Украйна. Той прибавя, че е тъпо, че враговете на Русия и " враждебните " мрежи на канала " Телеграм " ще употребяват новината за гибелта на Морозов, с цел да засенчат съветското завладяване на Авдеевка. Свързаните с групата " Вагнер " блогъри упрекнаха съветския ефирен водещ Владимир Соловьов и други пропагандисти, че хулят Морозов и се подиграват със гибелта му.

Поддръжниците на хвърления в пандиза съветски офицер и гневен критик на съветското военно командване Игор Гиркин също осъдиха рецензиите против Морозов и акцентираха дългогодишния му ангажимент да доставя съветските сили с съоръжение и да разкрива съветските военни провали.

Няколко военни блогъри упрекнаха за самоубийството на Морозов неспособността на Русия да цени и усвоява другите отзиви в гонене на общата цел.

Морозов беше един от дребното останали самостоятелни ултранационалистически блогъри, които намерено подлагаха на критика съветското военно командване и държавно управление, откакто през юли 2023 година Кремъл и съветското МО започнаха да консолидират контрола си върху известните съветски блогъри.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР