"Андрешко... Хитрец си ти-и-и! Всички станахте такива. Лукави станахте вие,

...
"Андрешко... Хитрец си ти-и-и! Всички станахте такива. Лукави станахте вие,
Коментари Харесай

Брюксел зорлем превръща фермерите в Андрешковци

"Андрешко... Хитрец си ти-и-и! Всички станахте такива. Лукави станахте вие, селяците. Знаете единствено да лъжете и да хитрувате. И по какъв начин се преструвате. Гледам ги в съдилището. Овчичка, подобен, малоумен, пък той цялостен вълк! Играят си със съдията. " Не е мъчно да се познае, че това е част от класическия роман на Елин Пелин. Не е мъчно да се предвижда също, че той още веднъж може да стане настоящ освен в България, само че и в целия Европейски Съюз, като се има поради каква селскостопанска политика се кани да организира Брюксел през идващите години. Европейска комисия оправдава проектите за редуциране на разноските по съществени политики като част от ограниченията, които би трябвало да компенсират понижението на общия бюджет след предстоящото излизане на Англия, както и потребността от пари за нови цели като сигурност, миграция и отбрана на външните граници.
Намерението на Европейската комисия да понижи бюджета за Общата селскостопанска политика за интервала след 2020 година ще провокира тежка рецесия в бранша, предизвести ръководителят на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов. Трябва съществено да бъде оценен рискът от изпадане в неконкурентна позиция и дестабилизация на европейските производители и преработватели, предизвести той. По думите му в бъдеще се чака увеличение на екологичните условия, хуманно отношение към животните, а в това време пазарът на Европейски Съюз се отваря с подписаните търговски съглашения с трети страни. Предложеното понижение на разноските за Общата селскостопанска политика с 5% в действително измерение ще е доста по-голямо и за двата стълба на политиката - директните заплащания и програмата за развиване на селските региони, сподели Върбанов.
Според Мариела Йорданова от Националната асоциация на зърнопроизводителите в България изостават по отношение на междинните добиви в Европейски Съюз и са под пазарен напън от Изток. Тя посочи, че таванът за директните заплащания ще се отрази отрицателно на зърнопроизводството, ще намалеят площите и продукцията.
Как могат да оцелеят в сходна обстановка селскостопанските производители. Естествено, като се надлъгват с страната.
Една от огромните рецензии към селскостопанската политика на Европейски Съюз сега е, че тя дава преимущество на огромните земевладелци, които получават директни заплащания въз основата на декларираните за подкрепяне площи. Така към 80% от цялото подкрепяне отива в 20% от стопанствата в Европейски Съюз. Според отчет на Европарламента в България едвам 1,5% от стопанствата ръководят над 82% от земеделската земя в страната. Подобни несъответствия има още в страни като Румъния, Унгария и Чехия. Затова да вземем за пример се обмисля въвеждането на таван на дотациите. Логично това незабавно ще докара до фиктивно накъсване на парцелите, както би направил Андрешко.
Самият поземлен министър Румен Порожанов призна, че продължава наклонността от последните години за растеж на подадените заявки за агросубсидии. За Кампания 2018 година техният брой нараства с към 2500 заявки по отношение на предходната година. Причината за това е раздробяването на земеделските масиви на по-малки поради евросубсидиите. Съгласно новите правила за стопанствата над 30 дка подпомагането понижава, а над 300 дка не се изплащат дотации. Министерството на земеделието към този момент промени наредбата за директните заплащания, съобразявайки се с новото европейско законодателство. Според него фермерите ще получават дотации за мляко по линия на директните заплащания единствено против фактури за продажба на суровината. Производителите ще получават особено заплащане за памук, в случай че културата е действително прибрана до избрана дата в годината на кандидатстване, като за това служителите ще вършат инспекции на място. При схемите за обвързано подкрепяне на селекционни животни се вкарва условието животните да са вписани в специфична родословна книга. Примери за администрация безчет, само че очевидно служителите в Брюксел и София не са чели описа на Елин Пелин, в който Андрешко намира колая на всичко.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР