Андора е една от държавите джуджета в Европа, без излаз

...
Андора е една от държавите джуджета в Европа, без излаз
Коментари Харесай

Андора – държавата, в която няма крадци и адвокати, а депутатите са само 28

Андора е една от страните джуджета в Европа, без изход на море и ситуирана в източните Пиренеи сред Франция и Испания.Тя е мощно интегрирана с мощните си съседи, само че не част от Европейския съюз.

Малката страна, която мъчно може да бъде открита на картата, освен съумя да резервира своята самостоятелност във всички премеждия на бурната история на Европа от 1278 година насам, „ балансирайки “ сред два мощни „ съседа “, написа money.bg. Но и показва на целия свят, че даже с подобен размер е допустимо да се сътвори просперираща страна с висок стандарт на живот.

Страната не е член на Европейския съюз (ЕС), само че поддържа специфични взаимоотношения с него – да вземем за пример няма мита за промишлените артикули от Европейски Съюз.
Андора е невероятна, като има и доста парадокси в нея. Как една дребна страна съумява да остане самостоятелна и да просперира?

Как и за сметка на какво живее Андора?

 Андора - страната, в която няма крадци и юристи, а депутатите са единствено 28 Източник: pxfuel.com

На повърхност от малко повече от 400 квадратни километра, от които 98% са планини с зашеметяващо красиви места, се намира една от най-малките страни в света.

Тук има 7 града, само че те на практика са се сляли между тях. Понякога краят на един град и началото на различен може да се види единствено от знак на пешеходния прелез.

76 000-те души население имат една от най-високата междинна дълготрайност на живота в света – 84,4 години, само че страната не „ застарява “, междинната възраст е 39 години. Повечето андоранци избират да живеят отвън класическия фамилен брак.

Най-високото равнище на сигурност в страната се обезпечава единствено от 200 полицейски чиновници. И изобщо в Андора няма войска. Жителите се смеят, че даже да се разноските по улиците и да поискате да бъдат ограбени, крадците няма да сет намерят. Просто там това не признато.

Нулевата престъпност от дълго време е трансформирала пандизите в минало. Отношението към юристите е извънредно негативно; те се смятат за бранители на закононарушенията. Следователно на процедура няма локални юристи.

Минималната заплата е съвсем хиляда евро, а елементарен преподавател получава повече от две хиляди. В същото време цените в Андора са относително ниски по отношение на средноевропейските. Например тристаен апартамент може да бъде взет чартърен за към 700 лв., а порциите в на ниска цена кафене ще бъдат големи. Цените са малко по-високи от тези в София, само че много по-ниски от тези в Лондон или Париж.

Хора от прилежащите страни идват в Андора за безмитно на ниска цена извършване на покупки, тъй като цените в комерсиалните центрове са доста по-ниски, в сравнение с във френските и испанските магазини. Транспортът е относително безценен, само че няма огромна потребност от непрекъснато пътешестване в подобен регион.

Почти цялата територия на страната е музей навън. В непосредственост съвършено съжителстват антични храмове, замъци, съвременни авангардни бизнес центрове, необикновени улични статуи.

Начинът на живот е спокоен, обмислен, даже провиснал. Има и дефекти – на процедура няма обществена отбрана и компенсации, само че при високо приблизително равнище на приходи това не е проблем.

Да, гостите на страната от време на време се оплакват, че един ефирен канал не е задоволителен. Но за какво Андора да развива личен шоубизнес, когато Испания и Франция със своите стотици канали и радиостанции са наоколо? Андоранците приказват каталунски акцент на испански, само че болшинството схваща и френски.

 Андора - страната, в която няма крадци и юристи, а депутатите са единствено 28 Източник: pxfuel.com

Как Андора реализира този живот?

Може би страната има нефт, газ, редки метали, диамантени мини?

Не, в държава-джудже всичко това отсъства. Андора има три източници на приходи: туризъм, селско стопанство и банково дело.

Въпреки дребната повърхност, андоранците съумяват да получат отлични реколти, които са задоволителни, с цел да обезпечат огромна част от прехраната на страната си. А магданозът, обичан от локалните поданици, постоянно се раздава в магазините гратис.

Термални извори, ски писти и безмитно извършване на покупки притеглят доста туристи и надлежно средства в държавната хазна. Имаше моменти, когато Андора даже ограничаваше влизането на гости от някои страни, с цел да не нарушава потокът от туристи способността на страната да поддържа реда. Но през последните години отношението към съветските и източноевропейските туристи стана по-лоялно.

И несъмнено, офшорната зона, която разрешава на банките да процъфтяват, също поддържа висок стандарт на живот в страната.

 Андора - страната, в която няма крадци и юристи, а депутатите са единствено 28

Между двама съседи

Едно от най-удивителните неща за княжество Андора е, че тя въобще няма държател! И по този начин 800 години!

По-точно, публично се счита, че в Андора има два „ княза “ – Урхелският свещеник (Сеу де Урхел, Испания ) и президентът на Франция. Но съгласно конституцията на страната те са чисто декоративни фигури с представителни функционалности. А в самата Андора техните визити и прояви са извънредно редки.

В реалност страната се ръководи от парламент от 28 души, който тук се назовава Съвет на долините и министър-председател, назначен от него. Това е задоволително за реда и спокойствието в страната.

За това пък Андора съумява „ да се сложи “ сред два могъщи съседа – Франция и Испания, които и й подсигуряват военна помощ и отбрана, в случай че е належащо.

Така че, Андора съумява да откри своето малко, само че безусловно същинско благополучие. И се оказа, че то не е в гигантската територия, големите земни благосъстояния или нападателна политика, а в умелото образуване на реда, стабилността и положителния витален стандарт на нейните поданици.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР