Анджей Дуда Полският президент Анджей Дуда обяви във вторник, че

...
Анджей Дуда Полският президент Анджей Дуда обяви във вторник, че
Коментари Харесай

Полският президент ще подпише спорния закон за Холокоста


Анджей Дуда

Полският президент Анджей Дуда разгласи във вторник, че ще подпише противоречивия закон за Холокоста, провокирал митинги от страна на Израел, Украйна и Съединени американски щати, предадоха международните организации.

Държавният глава по едно и също време с това изиска от Конституционния съд да се произнесе дали законът не опонира на конституцията в частта му за свободата на словото и в наредбата, предвиждаща затвор за тези, които упрекват полския народ или полската страна в присъединяване в нацистките закононарушения.

Законът планува до три години затвор за оня, който употребява израза " полски лагери на гибелта " и който съобщи " обществено и в несъгласие на обстоятелствата ", че полската страна или полският народ са съучастници на закононарушенията на нацистка Германия.

Тези елементи от закона породиха дипломатическа рецесия с Израел, който се притеснява, че те ще разрешат на Полша да прикрие ролята на тези поляци, които са убивали или издавали евреите на нацистите по време на немската окупация на Полша през Втората международна война.

Разпоредбите на закона, отнасящи се до дейностите на украинските националисти в интервала 1925-1950 година, провокираха гнева на Украйна.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР