Анастасия била родом от Рим. Баща й, езичник, имал сан

...
Анастасия била родом от Рим. Баща й, езичник, имал сан
Коментари Харесай

Честваме паметта на света великомъченица Анастасия

Анастасия била родом от Рим. Баща й, богохулник, имал ранг патриций, а майка й била християнка. 

Дъщерята Анастасия се отличавала с телесна хубост, положително обучение, безукорен морал и впечатляваща за възрастта ѝ мъдрост. Нейният домакински преподавател Хрисогон бил християнин. От него и от майка си Анастасия получила положителни знания за единия същински Бог. Така от ранни години в нейното сърце загоряла пламенна религия , която ѝ помогнала по-късно да понесе с самообладание тежките тествания. А тя рано се срещнала и със скърбите. 

Още на млади години се лишила от майка си, а татко ѝ срещу нейната воля я омъжил за един богат и благороден римлянин богохулник, човек с недодялан и нечовечен темперамент. Много сълзи проляла нещастната Анастасия. Едничка разтуха тя намирала в молитвата и в осъществяването на своите християнски отговорности . Често облечена в елементарни облекла и съпроводена от вярната си прислужница Анастасия посещавала тъмниците, изпълнени по това време с християни, и всячески се грижела да облекчи участта на страдащите за Христос. 

Нейният мъж обаче разбрал за тия визити и ѝ лишил тази последна разтуха. Той негодувал, че Анастасия раздавала доста средства на бедните, и тъй като се боял тя да не разпилее за благодеяния цялото огромно завещание от татко си, брачният партньор почнал да се отнася грубо към нея. След редица оскърбления той я затворил и по този начин я лишил от всякаква опция да оказва помощ на нещастните.

Положението на Анастасия последователно се влошавало, тъй като мъжът ѝ от ден дневно се отнасял с нея все по-сурово. Но той скоро бил изпратен от император Диоклетиан със задача отвън Рим и по пътя починал. Тогава Анастасия напълно посветила живота си на служене на Бога и на ближните. А по време на гонението на Диоклетиан срещу християните тя била хваната и след поредност мъчения я изгорили на клада в 290 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР